Θα μπορούσαν τα F-16 να κάνουν τη διαφορά στην αντεπίθεση της Ουκρανίας;Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, αλλά από πολλές απόψεις οι δυνάμεις της προετοιμάζονταν γι' αυτήν εδώ και χρόνια, μαθαίνοντας πώς να πολεμούν όπως οι στρατοί του ΝΑΤΟ, με ένα μείγμα πεζικού, πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και αεροπορικής ισχύος. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν περίμενε περισσότερο από ένα χρόνο πριν επιτρέψει στις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Μέχρι να εκπαιδευτούν οι πιλότοι στα προηγμένα αεροσκάφη, θα είναι πολύ αργά για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τις χερσαίες δυνάμεις που σέρνονται σε αυτή τη φάση των μαχών.

Όλα αυτά έχουν εγείρει ένα ερώτημα: Χωρίς σημαντική αεροπορική ισχύ - πυλώνα της πολεμικής τακτικής που η Δύση έχει παροτρύνει την Ουκρανία να υιοθετήσει - μπορεί να επικρατήσει η αντεπίθεση;

Σύμφωνα με άρθρο της Λάρα Τζέικς στους New York Times, η απάντηση φαίνεται να είναι θετική. Αλλά είναι πιθανό να είναι πολύ πιο δύσκολο χωρίς τα αεροσκάφη.

«Θα πρέπει να γίνει χωρίς τα F-16, αλλά πιστεύω ότι μπορούν», δήλωσε ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, στρατηγός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η έλλειψη αεροπορικής δύναμης έφερε την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση αυτό το καλοκαίρι έναντι των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων που εξουδετέρωσαν ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τουλάχιστον ορισμένα από τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύονται είτε πολύ μακριά είτε πολύ χαμηλά για να αναχαιτιστούν από την αεράμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία - παρά το φαινομενικά συντριπτικό πλεονέκτημά της - κατάφεραν να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Τότε, η Ρωσία διέθετε 10 φορές περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από την Ουκρανία - 772 έναντι 69 - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πυροβολικού, ο οποίος κατατάσσει τις συμβατικές πολεμικές ικανότητες. Ωστόσο, στους 18 μήνες που πέρασαν από τότε, και οι δύο πλευρές βασίστηκαν σε πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να διεξαγάγουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις τους.

liberal.gr