Για το κόστος, τις υποδομές και το ορμητήριο των F-35 στον ΆραξοΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Εξ αφορμής των προσφάτων γεγονότων της ανατίναξης πυρομαχικών σε αποθήκη της Νέας Αγχιάλου λόγω των πυρκαγιών, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρονται γενικότερα στον τομέα των υποδομών, της υποστηρίξεως και των μέτρων ασφαλείας. Κυρίως στην περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως είναι φυσικό. Έτσι, επαναφέρουν το ζήτημα των μαχητικών F-35 που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να προμηθευτεί η Ελλάδα και εμμέσως – εντέχνως, την διάσταση της απορρίψεως συνάψεως επιμέρους συμφωνίας Ασφαλείας Εφοδιασμού & Πληροφοριών (SSI).

Παρουσιάσθηκαν αναφορές υπερβολικού κόστους προγράμματος όσο και προεκτάσεις του θέματος, ως προς τα άλλα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Rafale και τα F-16V. Ως προς το κόστος, έχουμε γράψει πως η γενική εκτίμηση του ΓΕΑ είναι το τελικό κόστος θα συμπιεστεί και η προμήθεια των 20 F-35 θα κινηθεί στο ύψος των 3,3 δισ. €, δηλαδή σε παρεμφερές επίπεδα με αυτό των 24 Rafale. Το κόστος εκτοξευόταν στην περίπτωση της συνάψεως και συμφωνίας SSI, οπότε διαμορφωνόταν στα 4,1 δισ. $ περίπου.

Από εκεί και πέρα, το ΓΕΑ εκτιμά ότι για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, υπό την συνεννόηση και με το αρμόδιο Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος (JPO) F-35, απαιτείται πρόβλεψη επιπλέον δαπάνης 300-400 εκατ. $. Εν τούτοις, αυτή είναι πάλι μία εκτίμηση προϋπολογισμού και στην πραγματικότητα, θεωρείται δεδομένο ότι δεν πρόκειται να φθάσει το κόστος αυτό το ύψος αλλά θα κυμανθεί περί τα 250 εκατ. $. Την εκτέλεση των έργων αυτών, θα αναλάβει το ίδιο το ΓΕΑ, μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες.

Κυκλοφορούν επίσης ευρέως αναφορές, ως προς την αναγκαιότητα των έργων υποδομής στην 117 Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στην Ανδραβίδα, η οποία παρουσιάζεται ως η αεροπορική βάση στην οποία θα εγκατασταθούν τα F-35. Στην πραγματικότητα, όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η τάση που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό στο ΓΕΑ, είναι ότι για τα νέα μαχητικά προκρίνεται ως έδρα η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση περί αυτού από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) και γι’ αυτό προφανώς εξακολουθεί να διακινείται η αρχική εκτίμηση.

Η προτίμηση της 116 ΠΜ ως ορμητήριο των F-35, δικαιολογείται από μια σειρά λόγους, οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τις υφιστάμενες υποδομές, όσο και με το επίπεδο εξειδικεύσεως του υπηρετούντος προσωπικού. Όλα αυτά, θεωρούνται κριτήρια διευκολύνσεως της ομαλής μεταβάσεως στο υπερσύγχρονο μαχητικό 5ης γενιάς και ήδη λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από τους αρμοδίους επιτελείς.