Το PKK συνεχίζει να ματώνει την Τουρκία-Σκότωσε πέντε στρατιώτες της στο Βόρειο Ιράκ-Τι δείχνει για την εκπαίδευση-σχεδίαση των ΤούρκωνΟι νέες απώλειες στις τάξεις των ΤΕΔ, κατά την εκτίμησή μας δείχνουν ελλιπή επιχειρησιακή σχεδίαση και πλημμελή εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτών , οι οποίοι διαθέτουν πληθώρα μέσων για να βρούν αλλά και να ξετρυπώσουν τους άνδρες του ΡΚΚ από τα κρησφύγετά τους.

Από το 1984, οπότε και ξεκίνησε η χαρακτηρισμένη  από ΗΠΑ-ΕΕ ως τρομοκρατική ομάδα του PKK τον ένοπλο αγώνα της κατά της Τουρκίας, μέχρι σήμερα έχουν περάσει 39 χρόνια.

Εντούτοις παρά την ασύγκριτη υπεροχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέσα, το "αντάρτικο του PKK" δεν έχει πνιγεί και συνεχίζει να υφίσταται, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό Τούρκων στρατιωτών.

Το PKK σκότωσε πέντε (5) Τούρκους στρατιώτες
Σύμφωνα με Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ, "Πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με μαχητές του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας", το οποίο επισημαίνει:

"Η σύγκρουση έλαβε χώρα στην περιοχή Ζαπ, όπου η Τουρκία διεξάγει μια διασυνοριακή επιχείρηση με την ονομασία «Claw-Lock»

Η Άγκυρα λέει ότι η επίθεση είναι ένα μέτρο για να αποτρέψει το PKK από το να χρησιμοποιήσει το Ιράκ ως βάση για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι και οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα αρχικά πυρά από τους μαχητές του PKK, ενώ πραγματοποιούσαν έρευνα στην περιοχή.

Το PKK έχει μεγάλες οχυρώσεις γύρω από την περιοχή, όπου "το έδαφος είναι πολύ τραχύ", αλλά η περιοχή θα "καθαριστεί από τρομοκράτες" παρά τις επιθέσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Claw-Lock», η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, 586 μαχητές έχουν «εξουδετερωθεί» μέχρι σήμερα, ανέφερε επίσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το "εξουδετερωθεί" χρησιμοποιείται συνήθως από τον τουρκικό στρατό αντί του σκοτωθεί."
Μήνυμα αποφασιστικότητας από το Τουρκικό ΥΠΑΜ
Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρεται από την πλευρά του στο θέμα με σχετικό άρθρο  του με τίτλο "Μήνυμα αποφασιστικότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-Θα συνεχιστεί μέχρι να εκκαθαριστεί πλήρως η περιοχή", επισημαίνοντας:

"Αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της επιχείρησης Claw-Lock, ότι  οι Τούρκοι στρατιώτες θα μπούν σε κάθε σπήλαιο της περιοχής και οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν μέχρι να καθαριστεί πλήρως η περιοχή από την τρομοκρατία.

Στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, ο σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Πλοίαρχος Ζέκι Ακτούρκ, δήλωσε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο και ότι προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη χώρα του καθώς και την ασφάλεια των συνόρων.

Σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στη χώρα και πέρα από τα σύνορα συνεχίζονται αδιάκοπα ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους για την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη, όπως είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DEASH, ο Aktürk έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Με τη στρατηγική εξάλειψης της τρομοκρατίας στην πηγή της, την οποία εφαρμόζουμε αποφασιστικά, 53 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά του Ιράκ και της Συρίας.

Έτσι, ο αριθμός των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν έφτασε τους 995 φέτος και 38.338 από τότε 24 Ιουλίου 2015.

Στην επιχείρηση Claw-Lock, που συνεχίζεται στο βόρειο Ιράκ, έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής 586 τρομοκράτες, έχουν κατασχεθεί συνολικά 1316 όπλα διαφορετικού διαμετρήματος και σχεδόν 600.000πυρομαχικά, έχουν εντοπιστεί 2.150 νάρκες/IED. και καταστράφηκαν, ενώ 614 σπήλαια/καταφύγια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον.

Ο Aktürk εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τις οικογένειές τους, στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ)  και στο τουρκικό έθνος,  για τους 5 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των πυρών  που άνοιξαν χθες τα μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή της επιχείρησης Claw-Lock.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το τέλος που τους περιμένει με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι στρατιώτες  των ΤΕΔ, σε όλες τις καιρικές συνθήκες και εδάφους με μεγάλο ηρωισμό και αυτοθυσία, ο Aktürk είπε ότι  θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να μην μείνει ούτε ένας τρομοκράτης.

Μέτρα-Συλλήψεις στα σύνορα
Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν για τα σύνορα και την ασφάλεια του λαού, ο Aktürk είπε:

"Την τελευταία εβδομάδα, 284 άτομα συνελήφθησαν να προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορά μας, ενώ 9 από αυτά ήταν τρομοκράτες. Το 2023, συνελήφθησαν 1.752 άτομα,  236 από αυτά τα άτομα είναι μέλη της FETO και  356 από αυτούς ήταν τρομοκράτες. " 

Ενημερώνοντας ότι στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν 172 κιλά ναρκωτικών και 860 ναρκωτικά χάπια, ο Aktürk ανέφερε ότι στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους κατασχέθηκαν 4803  κιλά ναρκωτικών και 1911 ναρκωτικά χάπια.

Ο Aktürk σημείωσε ότι οι προσπάθειες για τη σταθερότητα στη Συρία το συντομότερο δυνατό, την επιστροφή των Σύριων σε ένα ασφαλές περιβάλλον και τη διασφάλιση της ομαλοποίησης συνεχίζονται.

Δηλώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν 86 παρενοχλήσεις και επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση, εκ των οποίων οι 3 την τελευταία εβδομάδα, από την αρχή του έτους, ο Aktürk δήλωσε ότι εξουδετερώθηκαν 744 τρομοκράτες, εκ των οποίων οι 45 την τελευταία εβδομάδα, με την άμεση παρέμβαση των καταδρομέων.

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι παρά τις πομπώδεις δηλώσεις, για επιτυχίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του PKK και την διασφάλιση των συνόρων της χώρας του, στις οποίες προέβη ο σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Πλοίαρχος Ζέκι Ακτούρκ, το αποτέλεσμα είναι ότι πέντε νέοι Τούρκοι στρατιώτες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των απωλειών των ΤΕΔ από το PKK, το οποίο εδώ και 39 χρόνια συνεχίζει να ματώνει την γειτονική χώρα.

Οι νέες απώλειες στις τάξεις των ΤΕΔ, κατά την εκτίμησή μας δείχνουν ελλιπή επιχειρησιακή σχεδίαση και πλημμελή εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι διαθέτουν πληθώρα μέσων για να βρουν αλλά και να ξετρυπώσουν τους άνδρες του ΡΚΚ από τα κρησφύγετά τους.