Καταστροφή Tu-22M3 από drone σε ρωσική βάση – Η “ασύμμετρη” απειλή για την Πολεμική ΑεροπορίαΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 19 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο αμύνης ανακοίνωσε επίθεση που εκδηλώθηκε σε αεροπορική βάση εντός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Σήμερα, περί ώρα Μόσχας 10.00, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Νόβγκορόντ, υπέστη επίθεση από ένα UAV στροφείων. Ως αποτέλεσμα της επιθέσεως στην περιοχή του αεροδρομίου, ξέσπασε πυρκαγιά στην πίστα σταθμεύσεως αεροσκαφών, η οποία κατασβέστηκε ταχέως από πυροσβέστες. Ένα αεροσκάφος υπέστη ζημιές αλλά δεν υπήρξαν απώλειες».

Σε οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε ευρέως σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα βομβαρδιστικό Tu-22M3 να φλέγεται καταστρεφόμενο ολοσχερώς ενώ αναφέρεται ζημιά και σε ένα δεύτερο. Τα στοιχεία, αναφέρουν ότι επρόκειτο για την αεροπορική βάση στο Σολότσι, όπου εδρεύει το 40ό Σύνθετο Σύνταγμα Αεροπορίας, που ανήκει στην 22α Μεραρχία Αεροπορίας Φρουρών Βαρέων Βομβαρδιστικών.

Η περιοχή βρίσκεται νοτίως της Αγίας Πετρούπολης, επομένως είναι προφανές ότι η επίθεση με μικρό drone στροφείων εκδηλώθηκε από εχθρική παρουσία πλησίον κι όχι από κάποιο όπλο που εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία. Η παρουσία Ουκρανών τόσο βαθιά στο ρωσικό έδαφος πρέπει να αποκλεισθεί, όπως και σε όλα τα χτυπήματα που παραπέμπουν σε δολιοφθορές σε διάφορες πόλεις και εγκαταστάσεις στην Ρωσία, από ενάρξεως της εισβολής στην Ουκρανία. Τα χτυπήματα αυτά ενορχηστρώνονται από τις μυστικές υπηρεσίες που έχουν στρατολογήσει ή στρατολογούν Ρώσους πολίτες ή άτομα άλλων εθνικοτήτων, με το ανάλογο οικονομικό κίνητρο.

Το γεγονός ότι το υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως από την συγκεκριμένη επίθεση πηγάζει από λογαριασμούς Ουκρανών, επιβεβαιώνει ότι τα άτομα που εκτέλεσαν την επίθεση, μερίμνησαν για την εξασφάλισή του. Μια από τις παραμέτρους που ελήφθη υπ’ όψιν στην αποστολή, ήταν δηλαδή και η επικοινωνιακή εκμετάλλευσή της για λόγους προπαγάνδας.

Το φλεγόμενο βομβαρδιστικό διακρίνεται εκτός υποστέγου, δηλαδή ήταν απροστάτευτο. Από δορυφορικές φωτογραφίες εξάλλου, στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση τα βομβαρδιστικά διακρίνονται σταθμευμένα απλώς σε ανοικτά “box”, με απλά προστατευτικά τοιχία, όπως ακριβώς και το φλεγόμενο βομβαρδιστικό.

Η περίπτωση, αναδεικνύει πόσο ευάλωτες είναι στρατιωτικές υποδομές μεγάλης αξίας, όπως οι αεροπορικές βάσεις, οι οποίες κατά μείζονα λόγο, στις μικρές και μεσαίες χώρες είναι μονοψήφιες σε αριθμό, δηλαδή είναι εύκολο να στοχοποιηθούν ακόμη και όλες! Εάν λοιπόν το περιστατικό της πυρκαγιάς σε αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο υποτίθεται ότι ευαισθητοποίησε για τα μέτρα ασφαλείας των υποδομών, η απειλή από πλήγματα με οπλισμένα drone που μπορούν να καταστρέψουν μαχητικά αεροπλάνα με απευθείας πλήγματα, είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίζει ακόμη περισσότερο και από πολύ νωρίτερα.

Καθώς οποιοαδήποτε στρατολογημένος μπορεί να προσεγγίσει σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις επιδόσεις ενός οπλισμένου drone, και να απειλήσει τα αεροπλάνα σε μία αεροπορική βάση, είναι σαφές ότι όχι μόνο απαιτείται η ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού αντιμετωπίσεως τέτοιων απειλών, όσο και η λήψη ειδικών μέτρων εκτός της περιμέτρου, από το προσωπικό των Μοιρών Άμυνας Φρούρησης της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτονοήτως, η συνεργασία και η κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων ή επιστρατευομένων μονάδων με περιπόλους και ενέδρες, υπό την πληροφοριακή υποστήριξη και της ΕΥΠ, είναι θεμελιώδους σημασίας. Το τελευταίο, σημαίνει άγρυπνη αναζήτηση πληροφοριών, καταγραφή και εξουδετέρωση υπόπτων στοιχείων.