Αεροπορική αστυνόμευση από τις δυνάμεις Πολεμικής Αεροπορίας Ελλάδας και ΒουλγαρίαςΤην 20ή Σεπτεμβρίου 2023 τα πληρώματα ενός MiG-29 από την 3η αεροπορική βάση της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας και ενός F-16C/D από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν εκπαιδευτική άσκηση για να βελτιώσουν την αντίδρασή τους στη διέλευση αεροσκάφους εισβολέα στον εναέριο χώρο των δύο κρατών στο πλαίσιο της άσκησης Πράσινη Γέφυρα, ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας.

Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε τον ρόλο ενός επιβατηγού αεροσκάφους που είχε παρεκκλίνει της πορείας του (αεροσκάφος εισβολέας). Στο πρώτο μέρος της άσκησης, αυτό αναχαιτίστηκε από τα ελληνικά μαχητικά, συνοδεύτηκε και πέρασε στα βουλγαρικά πληρώματα επιφυλακής τα οποία εκτελούσαν αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης, αναγκάζοντας το να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη).

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της εκπαίδευσης, το αεροσκάφος που είχε ρόλο εισβολέα συνοδεύτηκε από ένα βουλγαρικό MiG-29 και πέρασε στο ζεύγος F-16. Η αποστολή τους ήταν να συνοδεύσουν τον εισβολέα πριν τον αναγκάσουν να προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο.

Στην εκπαίδευση, ο εθνικός έλεγχος και τα κέντρα αναφοράς διαχειρίστηκαν τη διέλευση του αεροσκάφους εισβολέα όπως αντιμετωπίζουν μια ανάλογη περίπτωση στην πραγματικότητα.

Οι κοινές πτήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που διεξάγονται για ένατη χρονιά, στοχεύουν στη βελτίωση του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των πιλότων των δυο χωρών.

capital.gr