Το κρατούσαν “επτασφράγιστο μυστικό”: Το Su-34 απέκτησε την ικανότητα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal – Αλλάζει η Ρωσική επιχειρησιακή δυνατότηταΗ ενσωμάτωση του Kinzhal στο Su-34 έχει σημαντικό βάρος σε μια ποικιλία θεάτρων όπου βρίσκονται αυτά τα αεροσκάφη που εκτείνονται από τις παγωμένες εκτάσεις της Αρκτικής και της μακρινής Άπω Ανατολής έως τα αμφισβητούμενα εδάφη της Ουκρανίας και της Συρίας

Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal χρησιμοποιείται ενεργά από τα ρωσικά στρατεύματα για την καταπολέμηση στόχων στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, τον Μάιο, οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα μαζικό χτύπημα με αυτό το είδος όπλου σε στόχους στο Κίεβο. Η αεράμυνα της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να το αποτρέψει και το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot (πέντε εγκαταστάσεις και LRS) καταστράφηκε.

Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις αποκτούν νέες ευκαιρίες για τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal.

Σε έναν άνευ προηγουμένου ελιγμό, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε μαχητικά κρούσης Su-34 για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη μέχρι στιγμής ικανότητα. Αυτή η εξέλιξη, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά την επιχειρησιακή εφαρμογή αυτών των αεροσκαφών.

Το ρωσικό μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34, κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.

Η χρήση του Su-34 ως νέας πλατφόρμας για την εκτόξευση υπερηχητικών όπλων αξιολογήθηκε θετικά. Το αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με το MiG-31K και θα συμβάλει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων χρήσης «Daggers» στο θέατρο των  επιχειρήσεων.

Μετά από μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση στην παραγωγή του πυραύλου Kh-47M2 Kinzhal, αυτά τα όπλα ενσωματώθηκαν σε τροποποιημένα αναχαιτιστικά MiG-31. Αυτά τα αναχαιτιστικά, τα οποία στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν ως MiG-31K και για μεταγενέστερες παραλλαγές, MiG-31I, ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία ενσωμάτωσης στα τέλη του 2017.

Το Su-34 έχει πλεονέκτημα έναντι του MiG-31
Η χρήση του MiG-31K για την εκτόξευση Kinzhals περιορίζεται από τον μικρό αριθμό αυτών των μαχητικών που βρίσκονται στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού. Ταυτόχρονα, το Su-34 είναι ένα πιο κοινό αεροσκάφος. Επιπλέον, αυτό το αεροσκάφος προοριζόταν αρχικά για χτυπήματα κατά επίγειων στόχων.

Το Su-34, που απαιτεί σημαντικά μικρότερη συντήρηση, μπορεί να υπερηφανεύεται για υψηλότερα ποσοστά διαθεσιμότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις μειωμένες επιχειρησιακές του δαπάνες, το καθιστά ιδανικό αεροσκάφος για την ανάπτυξη πυραύλων Kinzhal.

Η ενσωμάτωση του Kinzhal στο Su-34 έχει σημαντικό βάρος σε μια ποικιλία θεάτρων όπου βρίσκονται αυτά τα αεροσκάφη, που εκτείνονται από τις παγωμένες εκτάσεις της Αρκτικής και της μακρινής Άπω Ανατολής έως τα αμφισβητούμενα εδάφη της Ουκρανίας και της Συρίας.

Σημειωτέον, το Su-34 κατέχει τη διάκριση ως το τακτικό μαχητικό αεροσκάφος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια αυτή τη στιγμή σε ενεργή υπηρεσία σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας το μόνο το μεγαθήριο MiG-31 όσον αφορά το τεράστιο μέγεθος. Δεδομένης της μοντέρνας κατασκευής και του αποτελεσματικού σχεδιασμού του, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σημαντικά βαρύτερα ωφέλιμα φορτία σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επιβεβαίωσε η Ρωσία
Στις 4 Σεπτεμβρίου, ένας αξιωματούχος της άμυνας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, έδωσε πληροφορίες για την εναρκτήρια επίθεση που εκτελέστηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-34, χρησιμοποιώντας έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal κατά τη διάρκεια μιας εξειδικευμένης στρατιωτικής επιχείρησης. Σε αναγνώριση του ορόσημου, ο αξιωματούχος αποκάλυψε: «Το πρώτο πλήρωμα που θα φέρει εις πέρας με επιτυχία ένα τόσο απαιτητικό έργο θα είναι ο αποδέκτης των κρατικών βραβείων».

Η ευελιξία  αυτών των πυραύλων αποτελεί μια αξιοσημείωτη πρόκληση στον εντοπισμό και την αναχαίτιση, μια δυσκολία που ενισχύεται περαιτέρω από τις τερματικές τους ταχύτητες που πλησιάζουν την εκπληκτική ταχύτητα των 9 Mach.

Συνδυάζοντας αυτό, έχουν την ικανότητα να ενσωματώνουν μια ποικιλία τύπων κεφαλών, ενισχύοντας έτσι την ευελιξία τους. Είναι ενδιαφέρον ότι, αυτοί οι πύραυλοι μοιράζονται τις γραμμές παραγωγής τους με τους πυραύλους 9M723, σχεδιασμένους για το επίγειο σύστημα Iskander-M, γεγονός που «φωτίζει» τη σημαντική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Ενσωματωμένες σε μαχητικό  αεροσκάφος, οι χαρακτηριστικές ικανότητες των ρωσικών αεροπορικών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων έχουν χρησιμεύσει ως ουσιαστικό αντίβαρο. Αυτή η στρατηγική έχει ουσιαστικά αντισταθμίσει σημαντικά μειονεκτήματα σε άλλες πτυχές του αμυντικού  τομέα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η σοβαρή υστέρηση στην ανάπτυξη μαχητικών stealth, όπου τα ρωσικά προγράμματα έχουν υποχωρήσει σημαντικά πίσω από τους κινέζους και αμερικανικούς ομολόγους τους, κατέστησε αναγκαία τέτοια μέτρα.

Ωστόσο, το Su-34 έχει ένα μειονέκτημα. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι χαμηλότερη από αυτή του MiG-31. Αντίστοιχα, κατά την εκτόξευση του "Dagger" θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια για να επιτύχει την απαιτούμενη ταχύτητα πτήσης. Αυτό σημαίνει ότι η εμβέλειά του θα είναι μικρότερη.

Αλλά η μικρότερη εμβέλεια δεν θα είναι κρίσιμο ζήτημα. Αυτό το ζήτημα επιλύεται με διαχωρισμό στόχων. Σε γενικές γραμμές, τα Su-34 θα χτυπήσουν σε μικρή απόσταση. Το MiG-31 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε στόχους μεγάλου βεληνεκούς. Και για τη μαζική εκτόξευση πυραύλων, είναι δυνατή η χρήση του Tu-22M3.