Ο Φόβος και Τρόμος των Ουκρανών: Η Ρωσία ξεκινά ξανά την παραγωγή αρμάτων T-80 σε βελτιωμένη όμως έκδοση-«Αναγέννησαν» το ακυρωμένο πρόγραμμα άρματος Burlak!Θα πάρουν στοιχεία από το ακυρωμένο πρόγραμμα άρματος μάχης Burlak για να βελτιώσουν το T-80, ένα πρόγραμμα που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του T-14 Armata

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες αναφορές, η ομάδα διαχείρισης της ρωσικής αμυντικής εταιρείας Uralvagonzavod δήλωσε πως εργάζεται σήμερα στην συνέχιση της παραγωγής αρμάτων μάχης T-80 από το μηδέν. 

Αυτά τα οχήματα σκοπεύονται να παραχθούν σε υποδομές του εργοστασίου Omsktransmash, το οποίο επί σοβιετικής εποχής αποτελούσε τον κύριο παραγωγό αρμάτων μάχης τύπου T-80, ωστόσο σήμερα έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε σημείο επισκευής αρμάτων.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλεξάντερ Ποτάποφ, τόνισε σε ξεχωριστές δηλώσεις πως η εταιρεία ανέλαβε την συνέχιση της παραγωγής αρμάτων μάχης T-80 μετά από συμφωνία με το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ουκρανικές εικασίες, η επιλογή της συνέχισης της παραγωγής αρμάτων μάχης T-80 μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως τα αποθέματα του ρωσικού στρατού σε τέτοια οχήματα έχουν δει τεράστια μείωση την τελευταία περίοδο, ειδικά συγκριτικά με άλλους τύπους κύριων αρμάτων μάχης.

Γαλλικό ινστιτούτο έρευνας αναφέρει πως πριν τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή τον μήνα που ο στρατός της Μόσχας επιτέθηκε μαζικά την Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις διέθεταν 7 χιλιάδες άρματα μάχης στο απόθεμά τους. Από αυτά, τα 624 ήταν τύπου T-80.

Από αυτές τις 624 μονάδες, οι 151 ήταν σε έκδοση T-80BV και οι 170 σε έκδοση T-80UD. 

Σύμφωνα με την ουκρανική σελίδα αμυντικής ενημέρωσης DefenseExpress τώρα, σε ρωσικά μέσα η έκδοση T-80UD χαρακτηρίζεται «προβληματική», μιας και οι πετρελαιοκινητήρες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτά τα άρματα κατασκευάστηκαν στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Μετά την ρωσική επίθεση στην χώρα ήταν δύσκολο για τους Ρώσους να βρουν αρκετά εξαρτήματα για να συντηρήσουν τα άρματα μάχης και να τα επισκευάσουν. 

Λόγω αυτού, φαίνεται πως οι Ρώσοι βιάστηκαν να αποδεσμεύσουν τα T-80UD από το απόθεμά τους και να τα χρησιμοποιήσουν στο πεδίο της μάχης. Όμως πρόσφατες αναφορές προτείνουν πως ήδη κάποια τέτοια οχήματα γύρισαν πίσω για επισκευές. 

«Αυτό δείχνει πόσο κοντά στην ολική εξάντληση βρίσκεται το απόθεμα αρμάτων μάχης τύπου T-80 στην Ρωσία και γιατί οι Ρώσοι αποφάσισαν να ξανά ξεκινήσουν την παραγωγή από το μηδέν για αυτόν τον τύπο άρματος μάχης» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο του Κιέβου.

Νέα Βελτιωμένη Εκδοχή

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ανησυχήσει τον ουκρανικό στρατό είναι ρωσικές αναφορές, οι οποίες προτείνουν πως εάν η Μόσχα ξανά ξεκινήσει την παραγωγή του οχήματος, τότε δεν θα πρόκειται για την γνωστή σοβιετική μορφή του, αλλά για μία νέα βελτιωμένη έκδοση σύμφωνα με το πρόγραμμα Burlak.

Το Burlak είναι ένα εγκαταλελειμμένο πρόγραμμα της Μόσχας για άρμα μάχης, το οποίο λέγεται πως ακυρώθηκε λόγω του προηγμένου προγράμματος του T-14 Armata.

Δεν γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για τις βελτιώσεις, ωστόσο οι αναφορές περιγράφουν πως οι αλλαγές στο άρμα θα έχουν ως κύριο στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης του πληρώματος στο ενδεχόμενο πλήγματος.