Συνταξιούχοι- Απόστρατοι: Έρχεται «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) – Τα 3 σενάρια για τη μείωσή τηςΗ... Εισφορά Αλληλεγγύης φέρνει αύξηση συντάξεων - Τα τρία σενάρια για τη μείωση της παρακράτησης 3%-14% στις αποδοχές πάνω από 1.400 €

Γράφει ο Γιώργος Αυτιάς - ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η εισφορά αλληλεγγύης αφορά 400.000 συνταξιούχους που εισπράττουν σύνταξη άνω των 1.400€ και έχει συντελεστή 3%-14%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών. Η εισφορά αυτή φαίνεται ότι οδεύει σε σταδιακή κατάργηση.

Όπως άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Α» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, «η κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζει όλα τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται υπό εξέταση σήμερα τρεις τρόποι μείωσής της. Ωστόσο, οδηγός των όποιων εξελίξεων θα είναι εντέλει η οικονομική επίπτωση των παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό.

Μισή αύξηση

Το... σήμα των ανατροπών είχε δώσει ο ίδιος ο υπουργός, δηλώνοντας πρόσφατα ότι «θα εξετάσουμε αλλαγές στην ΕΑΣ» και δρομολογώντας εξελίξεις σε ό,τι αφορά την -ομολογουμένως- σκληρή επιβολή παρακράτησης σε συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 1.400€. Στην κυβέρνηση διαβλέπουν ότι μπορεί να συγκεντρώνονται μέσω της εισφοράς περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η εφαρμογή του μέτρου «ροκανίζει» τελικά τις αυξήσεις που χορηγούνται κάθε χρόνο. Μάλιστα, σε πολλούς συνταξιούχους η περσινή αύξηση του 7,75% έμεινε... μισή μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται πλέον στην ευθύνη του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εργασίας για το μίνι Ασφαλιστικό ξεκαθάρισε πως «οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν ουδέτερες δημοσιονομικές επιπτώσεις, ώστε να μη μειωθούν τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ», δηλαδή του «κουμπαρά» που ενισχύει το Ασφαλιστικό των νέων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Α», το ακριβές ποσοστό της μείωσης των συντελεστών της ΕΑΣ ακόμη ερευνάται.

Τα σενάρια που ζυγίζουν οικονομικά στην κυβέρνηση είναι:

1. Ενιαίος τρόπος μείωσης. Οριζόντια μείωση για τις συντάξεις από τα 1.400€ έως και τα 3.500€. Ως πρόταση δεν φαίνεται να έχει τύχη προς το παρόν, καθώς δεν γνωρίζουν στο υπουργείο Εργασίας την οικονομική επίπτωση του μέτρου για τον ΕΦΚΑ. Αυτό θα φανεί στη σχετική μελέτη που θα δείξει το μέγεθος του «κουρέματος».

2. Μεσοσταθμικός υπολογισμός ανά κλίμακα σύνταξης είναι το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι των άλλων δύο. Ανεξάρτητα πάντως από τη χρήση του μέσου όρου για τον υπολογισμό της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύης, λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως το να μην παρακρατείται από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή, σε μια σύνταξη 1.500 ευρώ, για παράδειγμα, επιβάλλεται σήμερα παρακράτηση (ΕΑΣ) 3%, που ισούται με 45€. Αν, όμως, αυτή επιβληθεί μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€, με μεγαλύτερο όμως συντελεστή, η εισφορά μειώνεται αισθητά.

3. Δημιουργία τεσσάρων νέων κλιμάκων. Μια τρίτη σκέψη αφορά την επιβολή της ΕΑΣ κλιμακωτά με τέσσερις νέες κατηγορίες. Δηλαδή:

• 1.400€-1.700€: 3%

• 1.700€-2.000€: 4% (από 6% σήμερα)

• 2.000€-2.300€: 5% (από 7% σήμερα)

• 2.300€-2.600€: 6% (από 9% σήμερα)

Παράδειγμα: Έτσι, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730€: Σήμερα έχει κράτηση 104€ - Η σύνταξη λόγω της ΕΑΣ πέφτει στα 1.625€.

Σύμφωνα με το σενάριο ελάφρυνσης  η κράτηση πέφτει στο 4% από 6%. Συνεπώς η κράτηση – που θα συνεχίσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ στο συγκεκριμένο σενάριο – θα ανέλθει στα 69€. Ο συνταξιούχος κερδίζει 35€ το μήνα και η σύνταξή του θα ανέβει στα 1.660€.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη επιπτώσεων θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις, έστω και αν φαίνεται να προηγείται το σενάριο για ΕΑΣ κλιμακούμενη με βάση το ποσό της σύνταξης. Σίγουρα, όμως, η παρακράτηση θα είναι μικρότερη της σημερινής.

Πώς «ροκανίζει» η ΕΑΣ τις αυξήσεις στις συντάξεις:

Έως τα 1.400€ δεν επιβάλλεται παρακράτηση. Ωστόσο, η φετινή αύξηση του 7,75% σε μια σύνταξη 1.380€ σημαίνει ότι πλέον διαμορφώνεται στα 1.487€. Συνεπώς, ενώ ο συνταξιούχος θα έπρεπε να λάβει 107€ επιπλέον τον μήνα, τελικά πήρε 63€ μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης! Άρα, απώλεια 44,61€ τον μήνα.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων συνεχίζει να παρακρατείται, παρά τις προσφυγές στα δικαστήρια, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως αυτή είναι αντισυνταγματική, αλλά μόνο για τα έτη 2017 και 2018! Ακόμα κι έτσι, το κράτος οφείλει για αυτούς τους 24 μήνες συνολικά 500.000.000 ευρώ, για τα οποία δεν γίνεται λόγος από κανέναν περί επιστροφής.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με έρευνα του δικηγόρου-εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, οι συνολικές απώλειες από το 2016 μέχρι σήμερα (εξαιρουμένων των ετών 2017-2018, που η ΕΑΣ είχε κριθεί αντισυνταγματική) από τις περικοπές υπέρ ΕΑΣ των κύριων και επικουρικών συντάξεων ξεπερνούν τα 3 δισ. Ο μέσος όρος των περικοπών για κάθε συνταξιούχο ή τους κληρονόμους του ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ.