Μ.Ρούμπιν: “Ο Μπάιντεν δεν κάνει απολύτως τίποτα για τους Αρμενίους”-Τι θα γίνει σε παρόμοια περίπτωση στο Αιγαίο από Τούρκους;"Ο Αλίεφ έχει καβαλήσει το καλάμι. Έχει κατακτήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που το Αζερμπαϊτζάν δεν είχε ποτέ πραγματικά τον έλεγχο, και έχει εκδιώξει τον αυτόχθονα αρμενικό πληθυσμό. Έχει αποκρούσει κάθε αμερικανική κίνηση ειρήνευσης χωρίς συνέπειες", τόνισε ο ίδιος

Ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής και πρώην στέλεχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν, καταφέρεται κατά του Αμερικανού προέδρου Τ.Μπαίντεν, για την εξοργιστικά χλιαρή στάση των ΗΠΑ στις δολοφονίες, τους βιασμούς και την εθνοκάρθαση των Αζέρων κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.   

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιούρι Κιμ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας λέγοντας:«Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

“Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέχτηκε ακριβώς αυτό. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σχεδόν τα τρία τέταρτα του γηγενούς πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έξω από την περιοχή είναι να πει «είμαστε πολύ σοβαροί» σχετικά με την επιθυμία των ΗΠΑ να έχουν διεθνής αποστολή παρακολούθησης.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που το Κογκρέσο είναι ανάστατο με τη χλιαρή στάση του Μπάιντεν.

Ενώ ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει υποσχεθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτό ήταν ένα ψέμα.

Ο Αλίεφ δεν τήρησε ποτέ μια υπόσχεσή του, ούτε η Δύση  υπολόγισε την διπροσωπία του.

Επιπλέον, το κράτος αυτό είναι δικτατορικό χωρίς ελευθερίες.
Το Freedom House κατατάσσει τη χώρα μαζί με την Κίνα και τη στρατιωτική Χούντα της Μιανμάρ στα δικτατορικά κράτη.

Ο Αλίεφ είναι μπλεγμένος με υποθέσεις διαφθοράς με  εταιρείες που συνδέονται με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας τον Νοέμβριο.

Δικαστής της χώρας που “ξηλώθηκε” ερεύνησε υπόθεση συναλλαγής του Αζερμπαϊτζάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η επιρροή του Αλίεφ είναι υψηλή λόγω της συνεργασίας του με την BP (πρώην British Petroleum).

Οι δικτατορίες ευδοκιμούν στο σκοτάδι. Αυτός είναι ο λόγος που η σιωπή δεν είναι ποτέ η απάντηση όταν οι δικτάτορες συλλαμβάνουν αντιφρονούντες.

Ο Αλίεφ έχει καβαλήσει το καλάμι. Έχει κατακτήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που το Αζερμπαϊτζάν δεν είχε ποτέ πραγματικά τον έλεγχο, και έχει εκδιώξει τον αυτόχθονα αρμενικό πληθυσμό. Έχει αποκρούσει κάθε αμερικανική κίνηση ειρήνευσης χωρίς συνέπειες. Πιστεύει, κυριολεκτικά, ότι μπορεί να ξεφύγει κάνοντας μαζικά φόνους.

Πολύ απλά, ο Αλίεφ είναι εκτός ελέγχου. Τα λόγια δεν φτάνουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να δράσει τώρα για να εμποδίσει το Αζερμπαϊτζάν να χτυπήσει ακριβώς στην καρδιά της Αμερικής”, τόνισε ο Ρούμπιν.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η μαζική μετακίνηση πολιτών του αποσχισθέν αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την κατάληψη της αμφισβητούμενης περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 100000 Αρμένιοι έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες κυκλοφοριακές ουρές στα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 140 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ερεβάν χθες, Δευτέρα μετά τις τελευταίες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε επίσης πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ θα εγκαταλείψουν κατά πάσα πιθανότητα την περιοχή και πως η Αρμενία είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί στην χώρα. Όλα αυτά ειπώθηκαν μετά την ήττα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, όταν το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μία νέα σύρραξη κατά του αρμένικου θύλακα.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, μίας επικράτειας που διεθνώς αναγνωρίζεται ως περιοχή του Αζερμπαϊτζάν αλλά μέχρι πρότινος θεωρούνταν υπό τον έλεγχο του Μπακού, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από μία απρόσμενη στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 24 ωρών από τον πολλές φορές μεγαλύτερο και ισχυρότερο αζέρικο στρατό.

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνονταν σε ανάλογη περίπτωση στο Αιγαίο με τους Τούρκους, σε οποιαδήποτε πρόκληση κατά ελληνικής νήσου, ή βραχονησίδας.