Η Άγκυρα τρέμει μετά την κατάρριψη τουρκικού drone ANKA-S στην Συρία μήπως δούμε και την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού F-16 από την αμερικανική αρμάδαΦοβάται το τουρκικό καθεστώς Ερντογάν μήπως απειληθεί στην Β. Συρία και μέσω ΜΜΕ εκβιάζει με κλείσιμο των βάσεων Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τα αεροπλανοφόρα USS Dwight D. Eisenhower και USS Gerald R. Ford, στέλνουν ένα στόλο που μεταφέρει περίπου 180 σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και χιλιάδες πυραύλους στη Μεσόγειο, προκαλώντας αναταράξεις στο καθεστώς του Ερντογάν.

Προ ιστορικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων βρίσκεται ολόκληρη η περιοχή καθώς έχουν ληφθεί πολύ σημαντικές αποφάσεις από τον Ρ.Τ.Ερντογάν, μετά την αποστολή μιας τεράστιας αμερικανικής αρμάδας από δύο αεροπλανοφόρα, καταδρομικά, Αντιτορπιλικά, πυρηνοκίνητα υποβρύχια με πυραύλους Tomahawk.

Μεγάλη τουρκική εφημερίδα, η οποία ελέγχεται από καθεστώς Ερντογάν, ζητά να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ ΣΕ Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ.

“Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ άνοιξε το 1954 και το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στο Κιουρετσίλ άνοιξε το 2012. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει: «Θα τις κλείσουμε αν χρειαστεί», αλλά και οι δύο εξακολουθούν να είναι ενεργές”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα sozcu.com.tr.

Τούρκος ειδικός αναφέρει: “Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει φέρει σε συζήτηση στη χώρα μας το θέμα των βάσεων Ιντσιρλίκ και Κουρέτσικ που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.

Η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα τέθηκε σε λειτουργία το 1954 και χρησιμοποιείται από την αμερικανική και τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Είναι μία από τις 6 βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που διαθέτει τακτικά πυρηνικά όπλα, ενώ εκεί εδρεύουν 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ. Υπηρετούν επίσης στρατιώτες ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ, από Γερμανία και  Ολλανδία. Η Γερμανία έχει περισσότερους από 200 στρατιώτες.

Η βάση με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στο Κιουρετσίκ εμφανίζεται ως «το πιο σημαντικό στοιχείο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ», και βρίσκεται στην περιοχή της Μαλάτιας.

Η διοίκηση και ο έλεγχος της εγκατάστασης, η οποία τέθηκε σε λειτουργία από τις ΗΠΑ το 2012, πραγματοποιείται από το ΝΑΤΟ από τη βάση Ramstein στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Κιουρετσίκ ελέγχει από τον Καύκασο και την Ρωσία έως το Ιράν, ενώ εκεί εδρεύουν περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Θα τις κλείσουμε αν χρειαστεί τόσο το Ιντσιρλίκ όσο και το Κιουρετσίκ, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να κλείσει καμία βάση”, καταλήγει ο ίδιος.

Ο αντιαμερικανισμός στην Τουρκία είναι στα ύψη μετά τις  αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα, και την παρουσία των αεροπλανοφόρων USS Dwight D. Eisenhower και USS Gerald R. Ford, με 180 σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και χιλιάδες πυραύλους στη Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι δεν φοβούνται τόσο με Γάζα και Ιράν, όσο με την προοπτική της παρουσίας τέτοιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διότι οι ίδιοι ήταν έτοιμοι να δράσουν πιθανόν στην Κύπρο, με παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπάρχει επίσης ένας ακόμη ενδόμυχος φόβος, μιας πιθανής δράσεως των ΗΠΑ στην Συρία, στην οποία οι ίδιοι πήραν μόνοι τους το δικαίωμα να βομβαρδίζουν Κούρδους, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν.

Φοβούνται δηλαδή μήπως μετά την κατάρριψη του τουρκικού drone ANKA-S, δούμε την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού πάνω από την Βόρεια Συρία.Ο πόλεμος στο Ισραήλ μετακινεί τεκτονικές πλάκες που συνδέονται μεταξύ τους και η κρίση πιθανότατα να μεταδοθεί μέχρι το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα.