Τι σχεδιάζει ο ισραηλινός στρατός – Συνεχίζεται η εισβολή του IDF στη Λωρίδα της ΓάζαςΌλες οι εξελίξεις
O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου τη δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

“Ο πόλεμος αυτός στην Λωρίδα της Γάζας θα είναι δύσκολος και μακρύς”, προειδοποίησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ χαρακτήρισε “υποκριτές” όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χάμας, μέχρι την εξάλειψή της, ορίζοντας ως στόχους “την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους”.

Υποσχέθηκε στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι “θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια” για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων, ενώ όπως είπε “η χερσαία επιχείρηση πιθανώς να βοηθήσει επ’ αυτού”.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων συνεχίζονται, ακόμα και με τη χερσαία επιχείρηση σε εξέλιξη.

Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζήτησε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν το Ιράν είχε ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αλλά είναι δεδομένο ότι χρηματοδοτούσε την οργάνωση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης.

Όπως σημείωσε ακόμα,  η απόφαση για την έναρξη της χερσαίας εισβολής ελήφθη ομόφωνα από το πολεμικό συμβούλιο και από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. “Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα”, πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται εντός της Γάζας, αφότου γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι θα επεκτείνει τη χερσαία επιχείρησή του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, “οι στρατιώτες βρίσκονται στο σημείο και συνεχίζουν τις μάχες”.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή με νέες αεροπορικές επιδρομές μετά από τις νυχτερινές επιθέσεις της Παρασκευής, τις οποίες οι κάτοικοι της Γάζας χαρακτήρισαν ως τις πιο σφοδρές έως τώρα.

“Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

“Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά”, ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.

Αποκαθίστανται σταδιακά οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει μπει πλέον στην 23η ημέρα του.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όταν ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση το βράδυ της Παρασκευής, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε: “Κάνουμε ό,τι πρέπει για την ασφάλεια των δυνάμεών μας, για όσο πρέπει, προσωρινά ή μόνιμα, για όσο το χρειαζόμαστε και δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο για αυτό”.

Καθώς τα μπλακάουτ έκοψαν τις περισσότερες επικοινωνίες μεταξύ της Γάζας και του υπόλοιπου κόσμου, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν με μέλη του προσωπικού τους στο έδαφος και ότι η έλλειψη υπηρεσιών εμπόδιζε τη μεταφορά βοήθειας στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

Η Χαμάς ζητεί την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα
Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ κάλεσε για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, προειδοποιώντας για μια καταστροφή καθώς το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη διάρκεια της νύχτας.

“Θεωρούμε πως η απόφαση είναι μια νίκη για τον παλαιστινιακό λαό μας, και απαιτούμε αυτή η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πλευρά να σταλεί γρήγορα και να διανεμηθεί προς όλες τις περιοχές και τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε ο Χαμάντ σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε με συντριπτική πλειοψηφία για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς και απαίτησε πρόσβαση της βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των αμάχων. Το ψήφισμα, που συνέταξαν αραβικά κράτη, δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει πολιτική βαρύτητα.

New York Times: H Χαμάς έχει πυρομαχικά, τρόφιμα και καύσιμα για άλλους τρεις-τέσσερις μήνες πολέμου σε υπόγεια τούνελ κάτω από τη Γάζα
Οι New York Times επιβεβαιώνουν ότι έχουν βάση οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι η Χαμάς αποθηκεύει προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων, στερώντας τα από τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς, υποστηρίζουν Άραβες και Δυτικοί αξιωματούχοι, για χρόνια άνοιγε δεκάδες χιλιόμετρα υπόγεια τούνελ κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει δημιουργήσει αποθήκες με σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για την διεξαγωγή μιας σκληρής μάχης.

Η τρομοκρατική οργάνωση διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια καυσίμων για οχήματα και ρουκέτες, κρύπτες με πυρομαχικά, εκρηκτικά και υλικά για την παραγωγή και άλλων και αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Μάλιστα, ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος σχολίασε ότι η Χαμάς, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί μεταξύ 35.000 και 40.000 μελών, διαθέτει αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει να μάχεται για τρεις έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό.

Άλλωστε μία από τις τέσσερις ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση παρείχε στους αιχμαλώτους φάρμακα, σαμπουάν και προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά δυσεύρετα αυτή τη στιγμή στη Γάζα καθώς πριν από δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ, με τη βοήθεια της Αιγύπτου, επέβαλε αυτό που αποκαλεί “πλήρη” αποκλεισμό μετά την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι πηγές των NYT, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται από πηγές με γνώση της κατάστασης, υποκλοπές επικοινωνιών και άλλα μέσα πληροφοριών.

Τα αποθέματα συνήθως διατηρούνται υπόγεια, όπως είπαν, και προειδοποίησαν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβείς λεπτομέρειες για τις προμήθειες της Χαμάς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε φωτογραφίες που υποστήριξε ότι δείχνουν δεξαμενές καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας ότι διαθέτει πληροφορίες ότι η Χαμάς φυλάει στην περιοχή μισό εκατομμύριο λίτρα καυσίμων.

capital.gr