Τα πήραν στο κρανίο οι Αμερικανοί και έστειλαν το ιπτάμενο "θωρηκτό" AC-130 να εξαφανίσει για πρώτη φορά στόχο στο ΙράκΔιέλυσε όχημα της ιρακινής Χεζμπολάχ, το οποίο είχε λάβει μέρος σε επιχείρηση επίθεσης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης πρόσφατα

Εχθές Τρίτη 21 Νοεμβρίου ένα επιθετικό αεροσκάφος τύπου AC-130J Ghostrider της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ενεπλάκη σε πλήγμα κατά οχήματος κοντά στην Βαγδάτη δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο The War Zone. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Αμερικανοί έπληξαν στόχο στο Ιράκ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα.

Τουλάχιστον ένα μέλος της ιρακινής Kata'ib Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν σκοτώθηκε στην επίθεση, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχους, μιλώντας ανώνυμα στην αμερικανική σελίδα. Ο αξιωματούχος ανέφερε πως το ιρακινό όχημα-στόχος των Αμερικανών είχε συμμετάσχει σε πρόσφατη επίθεση κατά της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης Al-Asad στο Ιράκ, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον ρόλο που ανέλαβε το όχημα στην επιχείρηση κατά των Αμερικανών.

Η επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό αρκετών Αμερικανών στρατιωτών και την πρόκληση μικρών ζημιών στην υποδομή της βάσης του Πενταγώνου. Επρόκειτο επίσης για την 65η τέτοια επίθεση έναντι αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Συρία από τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Όσον αφορά αποκλειστικά για τη βάση Al-Asad των Αμερικανών, η πρόσφατη επίθεση των Ιρακινών ήταν η τρίτη κατά αυτής της συγκεκριμένης στρατιωτικής υποδομής.

Η επιχείρηση του C-130J κατά του ιρακινού οχήματος αποτέλεσε την τέταρτη γνωστή αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ κατά μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, ωστόσο επρόκειτο για την πρώτη που έλαβε χώρα στο Ιράκ καταδεικνύοντας πως οι Αμερικανοί ίσως υιοθετούν μία πιο επιθετική προσέγγιση κατά των φιλο-ιρανικών ομάδων στη Μέση Ανατολή. Οι προηγούμενες αμερικανικές επιθέσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στις 26 Οκτωβρίου και στις 6 και 12 Νοεμβρίου στόχευσαν ισλαμιστές στη Συρία, οι οποίοι επλήγησαν από αμερικανικά μαχητικά τζετς.

Παρατηρητές τόνισαν στο X πως ένα αεροσκάφος C-130J Ghostrider της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πετούσε χθες δυτικά της Βαγδάτης, ωστόσο δημιουργείται το ερώτημα γιατί το αεροσκάφος πετούσε με ανοιχτό το σύστημα εντοπισμού της θέσης του αφού σκόπευε να πραγματοποιήσει επιθετική αποστολή;

Στόχος πάντως της αμερικανικής αποστολής ήταν ένα όχημα μίας ομάδας μαχητών στο Ιράκ, η οποία αποκαλείται Kata'ib Hezbollah και πρόκειται ουσιαστικά για την ιρακινή ανάλογη οργάνωση της λιβανέζικης ισλαμικής Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν δημόσια. Η Kata'ib Hezbollah είναι σιιτική παραστρατιωτική ομάδα, μέλος των οργανισμού-ομπρέλα Popular Mobilization Forces, ο οποίος χρηματοδοτείται από το κράτος του Ιράκ.