Εισφορά Αλληλεγγύης Συντάξεων: Εξετάζεται η αναμόρφωση της εντός επόμενων μηνώνΔε θα περιληφθούν τελικά στο νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι εντός των επόμενων μηνών, το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση.

Πρόκειται για τις επικείμενες αλλαγές – επί τα βελτίω – στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (παρακράτηση στις υψηλές συντάξεις υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναμόρφωση της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε να καταστεί δικαιότερη, χωρίς ωστόσο να μειώσει τα έσοδα του ειδικού ταμείου που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. «Οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες» ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου.

Ειδικότερα:

Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Ουσιαστικά αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για τους επόμενους μήνες την τελική αναμόρφωσή της, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί το λεγόμενο «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν:

Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος.

Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

ΠΗΓΗ: ot.gr