Μεγάλη διάκριση: Στους τρεις πρώτους οι ανιχνευτές της Εθνικής ΦρουράςΟι άνδρες της Εθνικής Φρουράς διακρίθηκαν ανάμεσα σε 108 συνολικά Ομάδες από 40 χώρες

Το Χάλκινο Μετάλλιο έλαβε Ομάδα της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου κατά την τελετή βράβευσης των συμετεχόντων στη Διαγωνιστική Διεθνή Άσκηση Περιπόλων Μάχης «CΑΜΒRΙΑΝ PATROL - 2023», που διεξήχθη στην Ουαλία από 05 έως 15 Οκτωβρίου 2023, με την συνολική απόδοσή της στα λίαν απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια που εξετάστηκαν να είναι εξαιρετικά καθώς διακρίθηκε ανάμεσα σε 108 συνολικά Ομάδες από 40 χώρες.

Στο πλαίσιο της τελετής αναγνώστηκαν τα γραπτά συγχαρητήρια που απονεμήθηκαν στην Ομάδα και ακολούθως, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, συνεχάρη τα μέλη της για την προσπάθεια και την επίδοση, η οποία πρόβαλε την Εθνική Φρουρά σε ένα ευρύ διεθνές ακροατήριο, καταδεικνύοντας τον επαγγελματισμό τους. Αναφέρθηκε στη σημασία της επίπονης προσπάθειας που κατέβαλαν, κατά την προπαρασκευαστική εκπαίδευση τους με τη συνδρομή και υποστήριξη της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΕΦ, μέσω της οποίας αξιοποιήθηκαν τα διδάγματα από συμμετοχές προηγούμενων χρόνων. Τέλος, προέβαλε την προσπάθεια και επίδοση της Ομάδας ως παράδειγμα προς μίμιση και προέτρεψε όλους, να ενεργούν για διάχυση των εμπειρίών που αποκομίζουν και του «ευ αγωνίζεσθε», σε όλο το προσωπικό.  

Η «CΑΜΒRΙΑΝ PATROL», διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ομώνυμη οροσειρά της Ουαλίας και η Εθνική Φρουρά συμμετέχει ανελλιπώς από το 2018. Σκοπός της είναι η αξιολόγηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών Ομάδων, σε συνθήκες ευγενούς άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού σε διεθνές περιβάλλον. Τα εξεταζόμενα αντικείμενα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, σχεδίαση αποστολών και έκδοση διαταγών, διαδικασίες αιτήσεων πυρών υποστήριξης, Α΄ βοήθειες, διάβαση κωλυμάτων και πορεία 60 χιλιομέτρων με πλήρη φόρτο κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ομάδες αξιολογούνται σε διάφορα έκτακτα σενάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου 2023, υπογράφηκαν στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, τα Προγράμματα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ), μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου για το έτος 2024 και της Αυστρίας για τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα. Τα ΠΔΑΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη, ο Επικεφαλής για θέματα Ευρώπης και Καναδά του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, κ. Sebastian Carr και ο Ακόλουθος Άμυνας της Αυστρίας, Συνταγματάρχης Johann Trummer.

Τα προγράμματα εντάσσονται στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών δράσεων που αναπτύσσει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης επί εξειδικευμένων θεμάτων. Παράλληλα, εκφράζουν τη δέσμευση και βούληση για αναβάθμιση και ενίσχυση της συνεργασίας με φίλες χώρες, καθότι έχει αναγνωριστεί ότι η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η προαγωγή της ασφάλειας και σταθερότητας προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση.