Γενική επανεξέταση των εξοπλιστικών – Αυστηρό το μήνυμα του ΥΕΘΑ προς το ΓΕΕΘΑ – Πρώτα οι κρίσεις και μετά τα εξοπλιστικάΚομβικής σημασίας είναι οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). 

Η πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) είναι σαφής: επανεξέταση και ανασκόπηση όλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθεί το ΓΕΕΘΑ. Το ΓΕΕΘΑ άλλωστε είναι θεσμικά υπεύθυνο για τη προτεραιοποίηση του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνδέεται ευθέως με τις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του Ιανουαρίου του νέου έτους. Στόχευση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια είναι όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν προωθεί από το ΓΕΕΘΑ το επόμενο διάστημα να επανεξεταστούν σε βάθος και να αναλυθούν οι λόγοι υλοποίησης τους.

Είναι σαφές πως το ΓΕΕΘΑ προωθεί άκρως αμφιλεγόμενα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχουμε ασκήσει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη κριτική. Είναι σαφές επίσης πως στη χώρα γίνονται εξοπλιστικές προμήθειες δίχως σαφείς διαγωνιστικές διαδικασίες.

Συνεπώς, τα όποια νέα προγράμματα λάβουν την εκκίνηση θα είναι υπό νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι την υφιστάμενη.  Ο Νίκος Δένδιας έχει διαχωρίσει τη θέση του από πολλά εξοπλιστικά προγράμματα και έχει θέσει ως βασικό στόχο την αυστηρή ιεράρχηση των εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη κατεύθυνση αυτή, επανεξετάζονται και επαναξιολογούνται η συνολική προτεραιοποίηση όπως αυτή έχει γίνει από το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Προγράμματα υψηλού κόστους με απευθείας αναθέσεις όπως των MLRS 1.1 δισ ευρώ, μεταχειρισμένα LCS, προμήθεια νέων ελικοπτέρων Blackhawk, αμφίβιων οχημάτων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 δεν φαίνεται να προχωρούν.

Είναι δεδομένο πως μεταξύ ΥΕΘΑ και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ υπάρχουν σοβαροί τριγμοί. Αυτό άλλωστε το γνωρίζει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο οποίος χθες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε συνάντηση με άμεσο και υψηλόβαθμο συνεργάτη του πρωθυπουργού ζητώντας από αυτόν να αξιοποιηθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Οι κρίσεις του Ιανουαρίου 2024 θα είναι καταλύτης εξελίξεων. Μέχρι τότε τα μολύβια κάτω. Το επιβεβαίωσε αυτό και η γενικότερη ατμόσφαιρα χθες από το Πετροχώρι της Ξάνθης.