Σύντομα η παραλαβή 393 ακόμη τεθωρακισμένων M1117Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο του έτους, μία νέα παρτίδα Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνώρισης M1117 αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα, διπλασιάζοντας περίπου την δύναμη των οχημάτων του τύπου σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό.

Η άφιξη των τεθωρακισμένων είναι θέμα ημερών, πιθανότατα τον προσεχή Ιανουάριο, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ θα αφορά 393 οχήματα. Μέχρι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός έχει παραλάβει 444 οχήματα του τύπου, από τα 1.200 που έχει συμφωνηθεί αλλά μόνο ένας αριθμός είναι πλήρως επιχειρησιακός από όλες τις απόψεις, καθώς ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα του οπλισμού που εγκαθίσταται στον πύργο και άλλων συσκευών.

Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, για το ζήτημα του οπλισμού τροποποιήθηκε η LOA-GR-B-IAO ώστε να περιληφθεί προμήθεια 700 πολυβόλων βομβίδων Mk19 των 40 mm και συλλογές ηλεκτρικής πυροδοτήσεως για την μετατροπή βαρέων πολυβόλων M2 των 12,7 mm από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού. Αν και πληροφορίες τοποθετούσαν τις παραδόσεις το περασμένο φθινόπωρο, αυτό δεν συνέβη.

Τα οχήματα γενικότερα πάσχουν ακόμη στην έλλειψη συστήματος υποστηρίξεως αφού συμφωνήθηκε η παραλαβή τους ως πλεονάζον υλικό (EDA) χωρίς οπλισμό, διάφορες συσκευές και ανταλλακτικά.