Το Πεντάγωνο μελετά τις επιθέσεις της Ρωσίας, της Χαμάς και του Αζερμπαϊτζάν για να βελτιώσει τα drones



Σε μελλοντικούς πολέμους, μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροχήματα με τη μέθοδο του «σμήνους μελισσών» θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη νίκη, γράφει το Scientific American.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ήταν ακριβώς αυτή η τακτική, που αιφνιδίασε τα ισραηλινά ραντάρ, που ακολούθησαν οι μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

«Τις πρώτες ώρες της αιφνιδιαστικής επίθεσης, η Χαμάς εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών παρατηρητηρίων και καμερών παρακολούθησης», γράφει αμερικανικό δημοσίευμα. 

«Αυτές οι επιθέσεις είχαν σκοπό να τυφλώσουν την επιτήρηση των IDF της Λωρίδας της Γάζας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένοπλους επιτιθέμενους να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος και να σκοτώσουν αμάχους».

Οι μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροχήματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο και σε άλλες πρόσφατες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπαράθεσης της Ουκρανίας με τον ρωσικό στρατό, καθώς και στη στρατηγική του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020.

«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή», αναφέρει η επιθεώρηση Scientific American. 

«Η μηχανική εκμάθηση θα επιτρέψει σύντομα σε δεκάδες drones να πετούν ταυτόχρονα σε μεγαλύτερα, συντονισμένα σμήνη, επιτρέποντάς τους να κατακλύζουν τις παραδοσιακές άμυνες με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία».

Από αυτή την άποψη, το δημοσίευμα σημειώνει για ένα νέο εργαλείο που αναπτύσσεται από το Πεντάγωνο για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής – όπλα που εκπέμπουν ισχυρά μικροκύματα.

Τα όπλα του αύριο – αυτά που εκπέμπουν ισχυρά μικροκύματα

«Πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες μικροκυμάτων υψηλής ισχύος είναι κρίσιμες για να μας βοηθήσουν να μετριάζουμε την απειλή μικρών σμηνών drone», δήλωσε ο Υποστράτηγος Sean Gainey, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Συστημάτων Αντιμικρών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (JCO). 

«Γενικά, η απειλή από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυξάνεται ραγδαία. Κατά συνέπεια, στο εγγύς μέλλον έρχονται συντονισμένες μαζικές επιθέσεις με την ταυτόχρονη συμμετοχή εκατοντάδων drones, που μπορούν εύκολα να συντρίψουν τις παραδοσιακές άμυνες. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα μεμονωμένα drones γίνονται πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα, όταν εξοπλιστούν με τα κατάλληλα πυρομαχικά, αποκτούν ακόμη και τη δυνατότητα πυραύλων κρουζ, και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν αυτόνομα…»

Για να αμυνθεί έναντι αυτής της απειλής, ο στρατός αναζητά προηγμένες τεχνολογίες που μπορούν ταυτόχρονα να ανιχνεύουν, να παρακολουθούν, να αναγνωρίζουν και να απενεργοποιούν 20 έως 50 μικρά UAV, σύμφωνα με τον Sean Gainey.

Το Scientific American γράφει ότι τον Ιούνιο του 2024, το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να δοκιμάσει το πιο φιλόδοξο όπλο κατά των drones -“Σμήνους μελισσών”-, που έχει μέχρι σήμερα. 

Κατά τη διάρκεια δοκιμών στο White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό, η Κοινή Διοίκηση Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών θα αξιολογήσει αρκετές νέες τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν σε ένα «κοπάδι» τουλάχιστον 50 διαφορετικών τύπων drones.

Σε έναν νέο πόλεμο, η άμυνα του εχθρού κατακλύζεται από μια μεγάλη σειρά από drones μάχης

Το Πεντάγωνο χωρίζει τα μικρά drones σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει συσκευές βάρους 20 λιβρών (λίγο περισσότερο από 9 κιλά), η δεύτερη – από 21 έως 55 λίβρες και η τρίτη – μη επανδρωμένα συστήματα που μπορούν να ζυγίζουν έως και 1.320 λίβρες.

Αναφέρεται ότι κατά τις επικείμενες δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν drones που ανήκουν στην πρώτη και τη δεύτερη ομάδα.

«Θα έχουμε μια τεράστια επίδειξη του πώς ο εχθρός θα προσπαθήσει να συντρίψει την αεράμυνα μας και ποιες είναι οι δυνατότητές μας ενάντια στα μικρά UAV», λέει ο συνταγματάρχης Michael Parent, επικεφαλής εξαγορών JCO.

Μένει να καθοριστεί το πλήρες φάσμα των υποψηφίων τεχνολογίας anti-drone που θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση. Αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνει όπλα μικροκυμάτων.

«Αυτό το όπλο», γράφει το Scientific American, «εκπέμπει ισχυρά μικροκύματα και μπορεί να αποδώσει αρκετή ενέργεια σε μια δεδομένη συχνότητα για να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα των drones.

 Εκπέμπει μικροκύματα 150 χιλιάδες φορές (!) ισχυρότερα από τους συμβατικούς φούρνους μικροκυμάτων κουζίνας. Τα μικροκύματα που εκπέμπει καταστρέφουν αμέσως ηλεκτρονικά κυκλώματα, πλακέτες και μπαταρίες drones, καθιστώντας τα αβλαβή κατά την προσέγγιση».

Το σύστημα Λεωνίδας

Τον Ιανουάριο ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποίησε μια εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες που ονομάζεται Epirus για να κατασκευάσει τέσσερα πρωτότυπα συστήματα μικροκυμάτων ως ένα στρώμα του σχεδιαζόμενου IFPC. Αυτά τα πρωτότυπα είναι εκδόσεις του συστήματος Leonidas της Epirus. Κάθε ένα κάθεται σε ένα τροχοφόρο ρυμουλκούμενο που μπορεί να αποσπαστεί για απομακρυσμένη λειτουργία και έχει ένα τετράγωνο πλαίσιο που στηρίζεται σε έναν άξονα ώστε να μπορεί να περιστρέφεται 360 μοίρες. Αυτός ο πίνακας είναι γεμάτος με ελεγχόμενους από λογισμικό ενισχυτές ραδιοσυχνοτήτων που προσαρμόζουν την ενέργεια και τη συχνότητα της έκρηξης μικροκυμάτων.

«Ο σχεδιασμός του Leonidas ενσωματώνει πολλά μαθήματα που εντοπίστηκαν από την Ουκρανία και πολλές προβλέψεις για το πώς πιστεύουμε ότι μπορεί να μοιάζει ένας αγώνας στον Δυτικό Ειρηνικό», λέει ο Aaron Barruga, αντιπρόεδρος ομοσπονδιακής ανάπτυξης στην Epirus.


Το πρωτότυπο HPM του Leonidas πέρασε από τους αξιολογητές του Στρατού στις αρχές Νοεμβρίου και οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς ο Στρατός αναπτύσσει τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για την επιχειρησιακή χρήση του συστήματος.

 Ο στόχος είναι να τεθούν τα τέσσερα πρωτότυπα όπλα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος στα χέρια επιχειρησιακών μονάδων —πιθανόν στη Μέση Ανατολή— το επόμενο καλοκαίρι.