Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και τώρα



Οι παλιοί πυροβολητές  του Πολεμικού Ναυτικού έλεγαν, για τις σκοπεύσεις των πυροβόλων όπλων κατά τα πυρά, ότι πρέπει να κάνεις τολμηρές προσαρμογές και διορθώσεις στα σκοπευτικά όταν απαιτείται να βάλλεις με το όπλο σου, για να είναι επιτυχής η βολή. 

Ο ίδιος βασικός κανόνας ισχύει τώρα που ο Ελληνισμός παλεύει για άλλη μια φορά σε μια αρένα  όπου επικρατεί ένας ανταγωνισμός μεγάλης ισχύος. Οπότε στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας και στην αμυντική στρατηγική, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τολμηρές διορθώσεις στην αντίληψη των απειλών και σχετικά με τη στρατιωτική στάση μας έναντι της Τουρκίας αλλά και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και των ροών μεταναστών. 

Πρέπει να οργανωθούμε για μελλοντικές συγκρούσεις και όχι να διατηρούμε τα παλιά επιχειρησιακά παραδείγματα. Το Διακλαδικό Σχέδιο Διοίκησης απαιτείται να εξελίσσεται πάντα για να αναγνωρίσει τις νέες πραγματικότητες.

 Είναι καιρός να κάνουμε γενναίες διορθώσεις και προσαρμογές. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, πρέπει να επικεντρωθούμε στην απρόσκοπτη άσκηση της αεροναυτικής εξάπλωσης ελέγχου, όταν απαιτηθεί, από το Αιγαίο στη Θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου για τη συγκράτηση της Τουρκίας στην ηπειρωτική της επικράτεια, ενώ παράλληλα να συνεργαστούμε με τους περιφερειακούς συμμάχους και τους εταίρους μας. 

Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα κρίσιμα σημεία και τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας και να αναδιοργανώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις.

Δημήτριος Τσαϊλάς Υποναύαρχος (εα) επιστημονικός συνεργάτης- ερευνητής στα Institute for National and International Security (INIS) και Strategy International