Απογοήτευση στην Τουρκία για τα F-16 εξαιτίας της «χαλαρής» δήλωσης των ΗΠΑΤο θέμα των F-16 επαναφέρουν στην επικαιρότητα τα ΜΜΕ στην Τουρκία καθώς φαίνεται πως στην ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, δεν άρεσε η «χαλαρή» όπως την χαρακτηρίζουν δήλωση των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η απογοήτευση είναι έντονη στην Άγκυρα για μια υπόθεση που οι Τούρκοι περιμένουν πως και πως να ξεκαθαρίσει.

Απογοήτευση στην Τουρκία για τα F-16 εξαιτίας της «χαλαρής» δήλωσης των ΗΠΑ
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του Τζον Κίρμπι που τόνισε: «Στηρίζουμε το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, αλλά δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα» αφήνοντας ανοιχτό το όλο θέμα.

Η παραπάνω δήλωση όμως φαίνεται πως δεν ήχησε και πολύ καλά στα αυτιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στο πίσω μέρος του μυαλού του γνωρίζει πως πίσω από τα όσα είπε ο Τζον Κίρμπι, κρύβεται και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, σύσσωμα τα μέσα στην Τουρκία έχουν αναγάγει τη συγκεκριμένη δήλωση σε πρώτο θέμα στην επικαιρότητα με την Έλα Ρουμεΐσα, παρουσιάστρια του ΗΑΒΕRTURK να αναφέρει: «Από τις ΗΠΑ υπάρχει μια δήλωση υποστήριξης του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16. Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Tζoν Kίρμπι ανέφερε πως συνεχίζεται η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Επιπλέον, η παρουσιάστρια του HABER GLOBAL, Σουλτάν Αρινίρ, με τη σειρά της σημείωσε: «Εδώ μιλάμε για μια δήλωση που επαναλαμβάνει τα ίδια.Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Tζoν Kίρμπι ανέφερε πως συνεχίζεται η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Όμως του ρωτήθηκε το χρονοδιάγραμμα ή αν θα υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα ή ανακοίνωση προς το Κογρέσο. Όμως ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε κάποια ημερομηνία ή σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Είναι λογικό να μην υπάρχει μέχρι και σήμερα έστω καποια ημερομηνία ή κάποια ανακοίνωση;».