Απάντηση Δένδια για την αγορά επάκτιων συστοιχιών πυραύλων στο Αιγαίο.Επερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια έκανε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Παύλος Σαράκης, ρωτώντας για την πιθανή απόκτηση επάκτιων συστοιχιών πυραύλων με στόχο τον έλεγχο του θαλασσίου πεδίου του Αιγαίου.

Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ, δεν έδωσε περισσότερο φως, αφού ο υπουργός μίλησε για απόρρητα στοιχεία που δεν δίνονται στην δημοσιότητα.

Το θέμα αφορά σαφώς την δημιουργία πεδίου άρνησης περιοχής στο Τουρκικό πολεμικό Ναυτικό σε συνδυασμό με την απόφαση για εκσυγχρονισμό των πυραύλων MLRS M-270.

Η Τουρκία έχει εξοπλίσει το οπλοστάσιο της με σειρά πυραύλων μακρού βεληνεκούς bora, atmaca, Tayfun, και άλλους έχοντας την δυνατότητα μακρού πλήγματος είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είτε στην Δυτική Θράκη.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δούμε την όλη υπόθεση πιο μακροπρόθεσμα και κυρίως με ρεαλισμό, για την απόκτηση φονικών πυραυλικών συστημάτων με στόχο τον τουρκικό στόλο αλλά και την τουρκική ενδοχώρα, με πυραυλικά συστήματα από τα νησιά μας.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να παραβλέψουμε την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις “κραυγές” Ερντογάν και άλλων “συναφών αξιωματούχων του” για αποστρατικοποίηση, και να αναζητήσουμε να προμηθευτούμε άμεσα και με κάθε τρόπο πυραυλικά συστήματα με εμβέλεια 300χλμ.

Μία περίπτωση είναι οι γαλλικοί πύραυλοι Exocet
Από το 2021, έχει προταθεί στον ελληνικό στρατό από τους Γάλλους, η προμήθεια αριθμού παράκτιων πυραυλικών συστημάτων που θα είναι τοποθετημένοι επί φορτηγού οχήματος 8x8, εφοδιασμένο με Τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων Exocet.

Το γαλλικό κινητό σύστημα παράκτιας άμυνας Exocet παρέχει ταχέως μετακινούμενους πυραύλους, τοποθετημένους σε ειδικό όχημα, με δυνατότητες άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής, εξουδετέρωσης παράκτιων απειλών και μονάδων επιφανείας σε στρατηγικές για την Ελλάδα περιοχές, όπως τα νησιά μας.

Το σύστημα βασίζεται στην τελευταία έκδοση του πυραύλου EXOCET MM40 BLOCK 3, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Ο πύραυλος Block 3 δέχεται εντολές καθοδήγησης με την βοήθεια του συστήματος καθοδήγησης GPS, οι οποίες του επιτρέπουν να κτυπήσει θαλάσσιους στόχους από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Μια συστοιχία περιλαμβάνει μία Κινητή Μονάδα Αισθητήρων, μία Κινητή Μονάδα Ελέγχου και δύο Κινητές Μονάδες πυραύλων με 4 βλήματα.

Η προμήθεια πυραύλων NSM, στην έκδοση εδάφους-επιφανείας, θα ενίσχυε τρομερά την δυνατότητα αποτροπής κινήσεων και ελιγμών του τουρκικού πολεμικού στόλου στο Αιγαίο.

Άλλη περίπτωση είναι η προμήθεια αμερικανικών πυραύλων M57 ATACMS με εμβέλεια 300χλμ.
Η έτερη περίπτωση ( που είναι απείρως πιο δύσκολη λόγω της στάσης των ΗΠΑ για νησιά και την Τουρκία) είναι η προμήθεια αμερικανικών πυραύλων M57 ATACMS με εμβέλεια 300χλμ.

Με αυτά τα πυραυλικά συστήματα (M57 ATACMS) θα δημιουργούσαμε μια περιοχή άρνησης πρόσβασης στους Τούρκους στα μικρασιατικά παράλια βάθους 300 χλμ, που δεν θα “επιτρέπεται” την ανάπτυξη κινητών συστοιχιών για κανένα είδους βαλλιστικού πυραύλου ( BORA-ATMACA-TAYFUN-GEZGIN).

Για τις περιοχές πέραν αυτού του βάθους θα αναλάβει τον ρόλο της σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως, η ελληνική πολεμική αεροπορία, Rafale, F-16 VIPER και αργότερα πιθανότατα ( διότι ακόμη αναμένουμε απάντηση) τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Παράλληλα θα πρέπει πάση θυσία να αναβαθμίσουμε τους πυραύλους M-142 και M-270  στην ανώτερη έκδοση Μ-57Ε1, σε συνδυασμό παρουσίας ελληνικών drone που θα ελέγχουν τα πάντα σε ολόκληρο τον νοητό άξονα από την Θάσο μέχρι την Γαύδο.

Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου MLRS της ΑΣΔΕΝ σε συνάρτηση με την προμήθεια σύγχρονων κατευθυνόμενων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας και τρομερής ακρίβειας στα νησιά μας, θα “σπρώξουν” τα τουρκικά πυραυλικά συστήματα βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα, αφού σε περίπτωση ανάπτυξη τους θα βρεθούν στο βεληνεκές των ελληνικών συστημάτων.

Είναι αλήθεια , οι Τούρκοι εργάζονται εδώ και μερικά χρόνια πολύ σκληρά με στόχο να ελέγξουν το Αιγαίο καθιστώντας το σε μια θαλάσσια πλήρως ελεγχόμενη περιοχή στα συμφέροντα τους.