Τούρκοι πεζοναύτες ολοκλήρωσαν άσκηση απόβασης σε νησί ανοιχτά της Μαρμαρίδας



«Στιγμές που κόβουν την ανάσα στα ανοιχτά της Μαρμαρίδας! Πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο νησί», είναι ο τίτλος του τουρκικού δημοσιεύματος.

Ένα μέρος της άσκησης Denizkurdu I – 2024, της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων που διεξάγεται στη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διεξήχθη χθες στα ανοιχτά της Μαρμαρίδας.

 Η άσκηση Denizkurdu I – 2024 , η οποία ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιανουαρίου. 

Στην άσκηση συμμετέχουν 110 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 27 Αεροσκάφη, 22 Ελικόπτερα και 22 Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η ημέρα  του διακεκριμένου παρατηρητή της Άσκησης Denizkurdu – I 2024 πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πλου της φρεγάτας TCG Salihreis από το Aksaz στην ακτή της Μαρμαρίδας. 

Η εθνικά αναπτυγμένη “Επιχείρηση Τακτικό Νύχι” οργανώθηκε με βάση το σενάριο προστασίας της δύναμης στην έξοδο από το λιμάνι Aksaz. 

Η ομάδα καταστροφών, η οποία είχε καθήκον να καταστρέψει 1 νάρκη ( σενάριο άσκησης ) που εντοπίστηκε από το TCG Akçay, κολύμπησε μέχρι τη νάρκη. 

Η νάρκη καταστράφηκε αφού η ομάδα που τοποθέτησε τον πυροκροτητή μεταφέρθηκε στο ελικόπτερο.

Σώμα πεζοναυτών αποβιβάστηκε στο νησί

Το ελικόπτερο AH-1W εκτόξευσε φωτοβολίδα με πυροβόλο των 20 χλστ στον στόχο στα βορειοανατολικά του νησιού Yılancık (ανοικτά της Μαρμαρίδας). Με τη βολή που έγινε από το σκάφος SAT, ο στόχος στο βορειοανατολικό ακρωτήριο του νησιού Yılancık πυροδοτήθηκε ελεγχόμενα. Η ομάδα SAT έπεσε με αλεξίπτωτο από το ελικόπτερο και προσγειώθηκε στο νησί. Η επιχείρηση παρακολουθούνταν άμεσα από επιθετικό UAV.

Στη δεύτερη φάση, συνολικά 12 αμφίβιοι πεζοναύτες ρίφθηκαν από το TCG Bayraktar στο νησί Yılancık με 2 ελικόπτερα SH-70 στο πλαίσιο του ελιγμού. 

Στο πλαίσιο του ελιγμού από πλοίο σε ακτή, συνολικά 170 αμφίβιοι πεζοναύτες παραδόθηκαν στην παραλία απόβασης με 4 τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα εφόδου (ZAHA), 10 λαστιχένια σκάφη και 3/4 LCVP.

 Αφού οι αμφίβιοι πεζοναύτες ασφάλισαν το νησί, η τουρκική σημαία υψώθηκε από την ομάδα SAT, η οποία πήδηξε με αλεξίπτωτο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκε το σενάριο του ανθυποβρυχιακού πολέμου που ολοκληρώθηκε με το υποβρύχιο TCG Doğanay να κάνει επιφάνεια έκτακτης ανάγκης προς την δεξιά πλευρά του TCG Salihreis.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ασκήσεις κατά πλοίου, το οποίο έγινε στόχος και χτυπήθηκε από ένα ελικόπτερο Seahawk με 1 κατευθυνόμενο βλήμα TEMREN που κατασκευάστηκε από τη Roketsan. 

Οι επιφανειακές βολές πραγματοποιήθηκαν από σκάφη εφόδου εναντίον του πλοίου-στόχου, με τρόπο που επηρέαζαν ταυτόχρονα τον στόχο. Μετά τη βολή κανονιού 20 χιλιοστών από το ελικόπτερο AH-1W προς το πλοίο στόχο,  πραγματοποιήθηκε η βολή από 2 ελικόπτερα AH-1W super cobra προς το πλοίο στόχο,

Στο τέλος της δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε πανηγυρική παρέλαση με τη συμμετοχή συνολικά 49 στοιχείων, μεταξύ των οποίων 30 πλοία, 4 υποβρύχια, 15 αεροσκάφη/ελικόπτερα.

The Hellenic Information Team