Επεισόδιο στην Ερυθρά θάλασσα: Επίθεση με πύραυλο κρουζ σε αμερικανικό αντιτορπιλικόΔεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και είχε στόχο το USS Laboon —αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ— στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές, σύμφωνα με τη CENTCOM.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
Επιμένει η ένταση στη Δυτική Όχθη όπου πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επεισόδια και συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε «δύο τρομοκράτες» αφού ισραηλινές δυνάμεις κυνήγησαν αυτοκίνητο που πέρασε χωρίς να σταματήσει από σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη της Χεβρώνας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δύο νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν σε επεισόδια.

Σε ξεχωριστό συμβάν, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού σε επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Ιεριχώ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε άμεσα αυτό το περιστατικό.

Το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής γνωστοποίησε, τέλος, τον θάνατο δύο εφήβων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στη Ραμάλα.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι «εξουδετέρωσε δύο επιτιθέμενους» που πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στρατιωτική βάση κοντά στη Ραμάλα.

Στο βίντεο, που είναι συρραφή από διαφορετικά αποσπάσματα, οι όμηροι απευθύνουν έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τη επίθεση ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Το βίντεο διάρκειας 37 δευτερολέπτων ολοκληρώνεται με κείμενο που αναφέρει: «Αύριο θα σας ενημερώσουμε για την τύχη» των ομήρων.

Πρόκειται για την Νόα Αργκαμάνι, τον Γιόσι Σαράμπι και τον Ιτάο Σβίρσκι, που δηλώνουν το όνομά τους και έπειτα ζητούν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να γυρίσουν στο σπίτι τους.
 
Δεν είναι γνωστό πότε καταγράφηκαν σε βίντεο τα αποσπάσματα.

Η Χαμάς έχει δωσει στη δημοσιότητα και στο παρελθόν παρόμοια βίντεο με ομήρους που κρατάει.

Το Ισραήλ μιλά για «άθλιο ψυχολογικό πόλεμο» ενώ τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα αποφεύγουν να τα δημοσιεύσουν.
 
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Κυριακή,  η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε ότι πολλοί από τους ομήρους που κρατούνταν από μαχητές της «πιθανότατα σκοτώθηκαν πρόσφατα».

Η οργάνωση μετέθεσε μάλιστα στο Ισραήλ την «πλήρη ευθύνη» για τη τύχη των ομήρων.

«Η μοίρα πολλών ομήρων παραμένει άγνωστη τις τελευταίες εβδομάδες και άλλοι έχουν μεταφερθεί μέσα σε σήραγγες....», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπέιντα.

Παράλληλα είπε ότι «πολλοί από αυτούς πιθανότατα σκοτώθηκαν πρόσφατα και οι άλλοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο», για τον οποίο «η ηγεσία του εχθρού [ενν. το Ισραήλ] και ο στρατός του φέρει την πλήρη ευθύνη».

Πρόσθεσε δε ότι «κάθε συνομιλία για να σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ είναι άχρηστη».