«Και πάλι φίλοι» ΗΠΑ και Τουρκία με κοινή ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο«Είναι ευχαρίστηση να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους συμμάχους μας»

Είναι γεγονός πως η Τουρκία είναι «μεγάλο» οικόπεδο και οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να την απωλέσουν και ειδικά προς όφελος της Ρωσίας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τα F-16 αλλά και την δημιουργια εργοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στο Κίεβο προς όφελος της Ουκρανίας στο πλαίσιο του πολέμου με την Ρωσία, όλα δείχνουν πως Ουάσιγκτον και Άγκυρα ετοιμάζονται και πάλι να τα…«βρουν».

Στο πλαίσιο αυτο ο 6ος στόλος γνωστοποίησε πως η ομάδα μάχης του ελικοπτεροφόρου Bataan πραγματοποίησε κοινή άσκηση με τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Η ομάδα Bataan Amphibious Ready Group (ARG) πραγματοποίησε άσκηση διέλευσης (PASSEX) με τις τουρκικές φρεγάτες TCG Gemlik (F-492) και TCG Gaziantep (F-490) στη Μεσόγειο Θάλασσα, στις 6 Φεβρουαρίου.

Η PASSEX βασίζεται στις δυνατότητες συνεργασίας χρησιμοποιώντας επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Οι PASSEX είναι ασκήσεις μονάδας που απαιτούν συνεργασία, επικοινωνία και διαλειτουργικότητα μεταξύ δύο ή περισσότερων ναυτικών, δοκιμές προηγμένων ελιγμών πλοίων και διαδικασιών. Τα PASSEX παρέχουν την ευκαιρία στα κράτη-εταίρους να αναπτύξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, κατανόηση και σεβασμό για τις μοναδικές ικανότητες του άλλου, βελτιώνοντας παράλληλα τις γνώσεις των πληρωμάτων και επιδεικνύοντας κοινές στρατηγικές.

«Είναι ευχαρίστηση να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους συμμάχους μας και να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε 70 χρόνια θεμέλια κοινών αξιών και εμπειριών», δήλωσε ο λοχαγός Μάρτιν Ρόμπερτσον, διοικητής της 8ης Μοίρας Αμφιβίων. «Η διεξαγωγή επιχειρήσεων με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις καταδεικνύει τη δέσμευση της Αμερικής στους ομοϊδεάτες μας συμμάχους και υποστηρίζει την ιδέα ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί και πιο ικανοί να διατηρήσουμε ελεύθερες και ανοιχτές συνθήκες στη θάλασσα όταν είμαστε ενωμένοι».

Η ομάδα μάχης του Bataan αποτελείται από το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Bataan (LHD 5) κατηγορίας Wasp, το πλοίο μεταφοράς αμφίβιων κλάσης San Antonio USS Mesa Verde (LPD 19) και το αποβατικό πλοίο USS Carter Hall (LSD 50) κλάσης Harpers Ferry. Τα Bataan και Carter Hall επανενσωματώθηκαν πρόσφατα με το Mesa Verde στην περιοχή επιχειρήσεων του έκτου στόλου των ΗΠΑ, αφού διεξήγαγαν επιχειρήσεις παρουσίας και ασφάλειας στην περιοχή επιχειρήσεων του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ. Ο διαχωρισμός και η επανασυγκέντρωση του Bataan ARG ανέδειξε την εγγενή ευελιξία του Ναυτικού των ΗΠΑ να διεξάγει επιχειρήσεις όποτε και όπου επιλέξουμε, δίνοντας στο έθνος και τους Συμμάχους μας επιλογές αποτροπής και άμυνας, καθώς και ενισχύοντας τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η ομάδα ARG/MEU θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Συμμάχους και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ πραγματοποιώντας επιχειρήσεις ρουτίνας, συμμετέχοντας σε ασκήσεις εκπαίδευσης και υποστηρίζοντας τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.

Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, η NAVEUR-NAVAF λειτουργεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις περιοχές ευθύνης της Διοίκησης της Ευρώπης των ΗΠΑ και της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ είναι μόνιμα εκχωρημένος στο NAVEUR-NAVAF και απασχολεί θαλάσσιες δυνάμεις σε όλο το φάσμα των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων».

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας δια στόματος του εκπροσώπου του Ζεκί Ακτούρκ γνωστοποίησε το γεγονός με μια λιτή αναφορά: «Οι φρεγάτες μας TCG GEMLİK και TCG GAZİANTEP πραγματοποίησαν εκπαίδευση με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS BATAAN και USS CARTER HALL στην Ανατολική Μεσόγειο στις 6 Φεβρουαρίου».

Τα συμπεράσματα δικά σας