Η Ουκρανία θέλει να αγοράσει τουρκικά μαχητικά KaanΗ Ουκρανία σκοπεύει να αγοράσει το μαχητικό αεροσκάφος Kaan πέμπτης γενιάς που αναπτύσσει η Τουρκία, καθιστώντας έτσι έναν από τους πρώτους διεθνείς αγοραστές αυτού του στρατιωτικού αεροσκάφους, σημειώνει το πρακτορείο Avia.pro.

«Αυτό έγινε γνωστό από μήνυμα του πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλι Μποντνάρ, ο οποίος μοιράστηκε τα σχέδια αγοράς αεροσκαφών σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, Ουκρανοί ειδικοί συμμετέχουν ενεργά στο έργο για τη δημιουργία κινητήρα για την Kaan, «γεγονός που υποδηλώνει ένα βαθύ επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», αναφέρεται.

«Η Ουκρανία θα αποκτήσει επίσης αυτά τα αεροσκάφη. Και δεν θα περιοριστούμε στην αγορά τους, θα τα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο Μποντνάρ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές χρήσης του Kaan στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το μαχητικό Kaan, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Τουρκία από το 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικών Αεροσκαφών Μάχης, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αναμένεται ότι η σειριακή παραγωγή του αεροσκάφους θα ξεκινήσει το 2028.

«Αυτό το έργο καταδεικνύει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να δημιουργήσει το δικό της στρατιωτικό αεροσκάφος ικανό να ανταγωνίζεται παγκόσμια αντίστοιχα όπως τα αμερικανικά F-35 και F-22», αναφέρει το avia.pro.

Nα σημειωθεί πως η πρώτη πτήση του Kaan είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, αλλά αναβλήθηκε λόγω της ανάγκης για πρόσθετες δοκιμές εδάφους.