Οι κινητήρες του αμερικανικού ναυτικού θα συντηρούνται από την τουρκική αμυντική βιομηχανίαΗ TUSAŞ Engine Industries (TEI) με έδρα το Εσκισεχίρ θα διατηρήσει τους κινητήρες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη δύναμη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κορυφαία εταιρεία κινητήρων της Τουρκίας, TAI Engine Industries – TEI, θα πραγματοποιήσει συντήρηση σε επίπεδο αποθήκης και επιθεωρήσεις των αεριοστροβίλων LM2500 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

 Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τον κατασκευαστή κινητήρων GE Marine το 2023, το ΤΕΙ έκανε το πρώτο βήμα για να γίνει παγκόσμιο κέντρο συντήρησης, επισκευής και αναθεώρησης κινητήρων LM2500.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η συμφωνία που θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2026, το ΤΕΙ θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και επιθεώρησης σε επίπεδο αποθήκης για τους κινητήρες LM2500 που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτού του 14μηνου στις εγκαταστάσεις  της TUSAŞ .

Το LM2500, ένα παράγωγο των κινητήρων αεροσκαφών TF39 και CF6-6, είναι ένας από τους πλέον προτιμώμενους θαλάσσιους αεριοστρόβιλους στον κόσμο με μεγάλο αριθμό παγκόσμιων χρηστών. 

Με αυτή τη σύμβαση, η οποία έχει ανώτατο όριο αξίας 45,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, το ΤΕΙ απέδειξε για άλλη μια φορά την παγκόσμια διεκδίκησή του όχι μόνο στους κινητήρες αεροσκαφών, αλλά και στις δραστηριότητες συντήρησης αεριοστροβίλων που προέρχονται από κινητήρες αεροπορίας.

Το 50,5% των μετοχών της TUSAŞ Engine Industries (TEI), που συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο Εσκισεχίρ, ανήκει στην TUSAŞ, το 3,3% στην TAFF και την THK και το 46,2% στην αμερικανική εταιρεία General Electric.

SavunmaSanayiST