Τα...«γαρύφαλλα» που θα εκτοξεύουν οι Τούρκοι κατά των φρεγατών μαςΟι τελευταίες αναφορές του Νίκου Δένδια με αφορμή το περιστατικό στον Κόλπο του Άντεν καταδεικνύουν ότι η Αθήνα παρακολουθεί τα πυραυλικά και όχι μόνο, συστήματα που ετοιμάζει η Άγκυρα

Η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στις δυνατότητες προσβολής στόχων επιφανείας και όχι μόνο, που αναπτύσσει η εν δυνάμει αντίπαλος της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο, Τουρκία, δείχνει αν μη τι άλλο ότι η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη σχολαστικότητα την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων από την Άγκυρα.

«Η συμμετοχή της (φρεγάτας Ύδρα) στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα. Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία  περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρύφαλλα εναντίον των πλοίων μας» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας

Μόλις την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων λέγοντας συγκεκριμένα:

Οι δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας αυξάνονται συνεχώς με τα προϊόντα της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας, όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις με την ηγεσία και την υποστήριξη του Προέδρου μας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε:

- Η δοκιμή ελέγχου εκτόξευσης του HİSAR-D με το Εθνικό Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης (MİDLAS), το οποίο ενσωματώθηκε στην πρώτη μας εθνική φρεγάτα, TCG İSTANBUL, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα ανοιχτά της Σινώπης στις 10 Μαρτίου

- Οι δραστηριότητες επιθεώρησης και αποδοχής διαφόρων τεθωρακισμένων αντιαρματικών οχημάτων (UMTAS CİRİT) έχουν ολοκληρωθεί από τη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων μας.

- Στα πλαίσια του «8 Port Control Boat Project» που υπογράφηκε μεταξύ της ASFAT (Υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Τουρκίας), του Υπουργείου μας και της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, παραδόθηκε το έβδομο σκάφος τοπικής και εθνικής δημόσιας τάξης και ασφάλειας ASBOT στις 9 Μαρτίου.

Με την ευκαιρία αυτή γιορτάζουμε την 74η επέτειο (15 Μαρτίου 1950) της θυγατρικής μας, Machinery and Chemical Industry Joint Stock Company, που ενισχύει τη χώρα μας με τα σημαντικά έργα που έχει υλοποιήσει και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλο το προσωπικό μας στο έργο του».

Η Αθήνα παρακολουθεί αυτά και άλλα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η Άγκυρα εγχώρια. Συγκεντρώνει δε με κάθε δυνατό τρόπο πληροφορίες σχετικά με αυτά καθώς η Τουρκία προκειμένου να κρατήσει όσο γίνεται πιο απόρρητο το στάδιο ανάπτυξης ειδικά των πυραυλικών συστημάτων, κάνει τις δοκιμές στο πεδίο δοκιμών της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Μια εγκατάσταση που σύμφωνα με πληροφορίες θυμίζει έντονα σε αρκετές εκφάνσεις ως προς την μυστικότητα, το πεδίο δοκιμών της Γερμανίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στο Πενεμούντε στο νησί Ούζεντομ της Βαλτικής, μακριά από τα μάτια των «αδιάκριτων».

Ξεκινώντας από τον κάθετο εκτοξευτή Midlas που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τους αριθμούς των πυραύλων που θα διαθέτουν οι τουρκικές φρεγάτες σε πρώτη φάση, είναι ένα σύστημα που αποτελείται από 16 κελιά.

Κάθετους σωλήνες εκτόξευσης δηλαδή, στους οποίους μπορεί να τοποθετηθεί και κάνιστρο με δυνατότητα να τοποθετηθούν έτοιμοι προς εκτόξευση 4 μικρότερου μεγέθους πύραυλοι, συνήθως αντιαεροπορικοί. Αυτό σημαίνει πως δίνεται η δυνατότητα για παράδειγμα στις φρεγάτες της κλάσης Ιστανμπουλ να έχουν έως και 64 αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο αντιαεροπορικός πύραυλος HISAR-D που δοκιμάστηκε από τον κάθετο εκτοξευτή, είναι εγχώριας κατασκευής, κατευθυνόμενος με ραντάρ πύραυλος, στην ναυτική του έκδοση. Ο ανιχνευτής υπερύθρων του αρχικού πυραύλου που αναπτύσσεται για τις χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας αντικαταστάθηκε με έναν ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων για τη ναυτική έκδοση. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές περίπου 25 χλμ.

Ένα από τα…«γαρύφαλλα» στα οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας είναι και ο επίσης εγχώριας κατασκευής αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA που ολοκλήρωσε λίγο πριν τις 10 Μαρτίου με επιτυχία την δοκιμή βολής του, χρησιμοποιώντας τον εγχώρια κατασκευασμένο κινητήρα πυραύλων Turbojet KTJ-3200. Ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα και θα είναι το…κυρίως «γαρύφαλλο» που θα εκτοξεύουν οι Τούρκοι κατά των ελληνικών φρεγατών, αν ο μη γένοιτο, φτάσουμε σε ανάφλεξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.