Προβληματισμός και αναταραχή στο προσωπικό (ιπτάμενο και τεχνικό) της 114 ΠΜΜε αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ για πώληση μίας σειράς τύπων μαχητικών αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων, τα υπερσύγχρονα M2000-5 και την αναταραχή που έχει προκαλέσει ανάμεσα στους Ιπταμένους και τεχνικούς της 114ΠΜ, διακυβεύεται το ηθικό των αεροπόρων που έδιναν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και την ίδια τη ζωή τους για την υπεράσπιση καθημερινά της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ενώ αξίζουν μία καλύτερη ηθική αντιμετώπιση και στήριξη από τον ίδιο τον αρμόδιο Υπουργό τους, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας:

ΗΘΙΚΟ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟ;
"Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της ατζέντας 2030, στην πώληση, μεταξύ άλλων, των υπερσύγχρονων Μ2000-5.

Οι χειρισμοί του Υπουργού πυροδότησαν τεράστια αναταραχή και ανησυχία στους Ιπταμένους και τεχνικούς της 114 Πτέρυγας Μάχης, μίας από τις κύριες μονάδες α΄ γραμμής και των μαχητικών Μ2000-5, που είναι επιφορτισμένα με την κάλυψη του κεντρικού Αιγαίου και όχι μόνο, αλλά κυρίως τον επιχειρησιακό ρόλο αξιοποίησης των στρατηγικών όπλων Scalp.

Οι Ιπτάμενοι των Μ2000-5 είναι επιφορτισμένοι με την εκτέλεση της πολύ σοβαρής αποστολής τους, να εκπαιδεύονται καθημερινά όπως θα πολεμήσουν, αλλά και να αναχαιτίζουν στο Αιγαίο και όπου απαιτηθεί τις αναθεωρητικές αξιώσεις της γείτονος, ενώ οι τεχνικοί και όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό να τα υποστηρίζουν - συντηρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εν λόγω Α/Φ.

Είναι ευθύνη του ΥΕΘΑ, που παρά την εγκεκριμένη FOS, δεν έχει ακόμη κατορθώσει να καλύψει τις ανάγκες της πλήρους επιχειρησιακής αποκατάστασης του στόλου των Μ2000-5 στο σύνολό του. Ο υπουργός αποφασίζει ότι … δεν μας κάνει το αεροσκάφος και πρέπει να το πουλήσουμε.

Λαμβάνοντας αυτή την απαράδεκτη επιχειρησιακά και τεχνικοοικονομικά απόφαση με γνώμονα τη σπουδαιότητα των κομματικών διεκδικήσεών του, την προβολή του και τη δήθεν αναδιάρθρωση των ΕΔ με την ατζέντα 2030, κλονίζει το ηθικό και το φρόνημα των αεροπόρων και όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού, ο άνευ κόστους πολλαπλασιαστής ισχύος. 

Η αφοσίωσή των στελεχών στην αποστολή και στο καθήκον τους διασαλεύεται από τους δικούς του λανθασμένους χειρισμούς. Καλούμε τον Υπουργό να αποστασιοποιηθεί από πολιτικές σκοπιμότητες και εσωκομματικές ίντριγκες, να στηρίξει το έμψυχο δυναμικό που εργαζόμενο αγόγγυστα φυλάττει Θερμοπύλες, μεριμνά για την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αξιοποιώντας και υποστηρίζοντας το εν λόγω σύγχρονο μείζονος αξίας και σημασίας Ο/Σ.

Ας δείξει τον δέοντα σεβασμό σε όλους όσους δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες να κοιμόμαστε ήσυχοι και να χτίζουμε το μέλλον της χώρας.”

Για τον Τομέα Άμυνας

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Αν. Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής