Το δίδυμο του τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolu πλέει στο Αιγαίο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκομίζουν χρήσιμα συμπεράσματαΔείτε τον χάρτη με τις περιοχές που θα ασκηθούν οι Ισπανοί μαζί με τους Έλληνες αλλά και μόνοι τους

Η ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Χουάν Κάρλος» βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο εδώ και κάποιες ημέρες. Πρόκειται για το δίδυμο πλοίο του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu»

Είναι μέρος ενός ισπανικού στολίσκου που θα πλεύσει σε Μεσόγειο και Ατλαντικό στο πλαίσιο αποστολής με την κωδική ονομασία «Δαίδαλος 24».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στα ΝΕΑ ο ισπανικός στολίσκος ήδη έκανε μια μικρή συνεκπαίδευση με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» ενώ στις 13 Απριλίου θα ασκηθεί μόνος του σε περιοχή που δεσμεύτηκε για αυτόν στο Μυρτώο και στις 19 Απριλίου θα συνεκπαιδευτεί μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα την Πολεμική Αεροπορία σε δύο περιοχές η μία εκ των οποίων είναι δυτικά της Καρπάθου (σ.σ κάθε φορά που ασκούνται εκεί ελληνικές μονάδες η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης) και η δεύτερη μεταξύ Άνδρου Τήνου και Χίου.

Η συνεκπαίδευση αυτή θα δώσει τόσο στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό, πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που πλοία όπως το «Χουάν Κάρλος» επιχειρούν.

Σε ελεύθερη μετάφραση όπως τόνισε στρατιωτική πηγή «θα μάθουμε ακόμα περισσότερα από τα χούγια του Anadolu».

Αξίζει να επισημανθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ισπανικό σκάφος περνάει από το Αιγαίο.

Το «Χουάν Κάρλος» συνοδεύεται από τις ισπανικές φρεγάτες «Galicia», «Blas de Lezo» και «Reina Sofía». Επί του «Χουάν Κάρλος» βρίσκεται αεροπορική μονάδα αποτελούμενη από αεροσκάφη AV8 «Harrier» και ελικόπτερα.

Η ανάπτυξη θα διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις μήνες και θα χωριστεί σε τρεις φάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και του Ατλαντικού.

Η ανάπτυξη του ισπανικού στολίσκου θα περιλαμβάνει δραστηριότητες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην πρώτη της φάση, της Ιταλίας στη δεύτερη και στον Ατλαντικό στην τρίτη.

Οι Ισπανοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν και πάλι από κοντά μονάδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού καθώς όπως είναι γνωστό οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σημαντικές με ένα από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασία να είναι το Anadolu αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες και το επόμενο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, το «Θράκη»

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Η 1η ΙΣΠΑΝΙΚΗ Άσκηση MINEX-2024 θα διεξαχθεί στη Δυτική Μεσόγειο, με οικοδεσπότη την Ισπανία, μεταξύ 29 Απριλίου και 10 Μαΐου 2024. Το στοιχείο μας που έχει ανατεθεί στην Μόνιμη Δύναμη Ναρκοθηρευτικών-2 (SNMCMG-2) θα συμμετάσχει στην άσκηση όπου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για τη 2η Επιχείρηση Ναρκών».