Φρεγάτες: Το πρόβλημα των ελληνικών Belharra και γιατί χρειάζεται άμεσα λύσηΦρεγάτες: Το πρόβλημα των ελληνικών Belharra και γιατί χρειάζεται άμεσα λύση όπως φαίνεται από τα νέα δεδομένα που αναδεικνύονται από σύγχρονες ναυτικές επιχειρήσεις.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σύμφωνα με πηγές εκτοξεύσει ήδη σχεδόν 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους SM2 και SM6 εναντίον των drone των Χούτι.

Όμως εδώ δημιουργείται ένα μεγάλο θέμα. Πρώτο, κόστους, καθώς οι πύραυλοι αυτοί, αντίστοιχοι με τους Aster 30 που θα διαθέτουν οι ελληνικές Belharra είναι πολύ ακριβοί και δεύτερο, τα πολεμικά πλοία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν γρήγορα τους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν.

Φρεγάτες: Το πρόβλημα των ελληνικών Belharra και γιατί χρειάζεται άμεσα λύση

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η Τουρκία διαθέτει εκατοντάδες drone τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν επιθέσεις κορεσμού, μήπως είναι απαραίτητο να υπάρξει σχετική αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των νέων ελληνικών φρεγατών;

Μία σχετικά προσιτή λύση θα ήταν το STRALES της ιταλικής Leonardo.

To σύστημα αυτό, με πυροβόλο 76 mm και βεληνεκές έως 8 χλμ. θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστασία από επιθέσεις drone, καθώς το βλήμα εκρήγνυται κοντά στον στόχο, προσφέροντας υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και σίγουρα χαμηλότερου κόστους (σ.σ. μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ) από την χρήση Aster 30 (σ.σ. κόστους 2 εκατ. ευρώ ο ένας).