Πρόωρη έναρξη δασικών περιπόλων πυρασφάλειαςΑυτή τη χρονιά η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού φάνηκε έναν ολόκληρο μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με την ενεργοποίηση δασικών περιπόλων πυρασφάλειας από τις ΕΔ. Καμία παράμετρος δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν. Ούτε καν η πρόβλεψη του "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ" που προβλέπει μόνο συνδρομή των ΕΔ και τίποτα περισσότερο. Το κράτος βασιζόμενο στο ότι "θέλει και μπορεί", απλώς χρησιμοποιεί τους στρατιωτικούς για να καλύψει κάθε πιθανό κενό που το ίδιο έχει δημιουργήσει.

 Με τις πενιχρές απολαβές τους, οι στρατιωτικοί, όπως διαμαρτύρεται η ΠΟΕΣ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δυτικού Τομέα Αθηνών, Καστοριάς, Χίου και Ιωαννίνων, δεν καλύπτουν απλώς κενά, αλλά διαφορετικά επαγγέλματα, αφού όπως σχολιάζει με το έγγραφο, η ετήσια επανάληψη του ίδιου φαινομένου δείχνει ένα παγιωμένο σύστημα και όχι μια έκτακτη περίπτωση. Κατά τα λοιπά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν απορίες για την αυξανόμενη τάση των παραιτήσεων. Η αποστολή των στρατιωτικών είναι συγκεκριμένη και σε καμία περίπτωση δεν είναι διά πάσα νόσον. Η ΠΟΕΣ το υπενθυμίζει, το ερώτημα είναι πότε θα καταστεί συνείδηση.
 
Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

      Κύριε Υπουργέ.

      Για μια ακόμα χρονιά οι στρατιωτικοί πληροφορούνται από έτερο φορέα, δηλαδή Υπουργείο στο οποίο δεν υπάγονται, την ανάθεση ή ενεργοποίηση καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της συνηθισμένης, πλέον, υπέρβασης των προβλέψεων στο (α) σχετικό, το οποίο προβλέπει απλώς τη συνδρομή των ΕΔ στις αρμοδιότητες των υπευθύνων.

      Αυτή τη φορά, σε μια αξιοσημείωτη καινοτομία, η ανετοιμότητα και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού ομολογήθηκαν επίσημα με το (στ) σχετικό, αποτέλεσμα του οποίου είναι η έναρξη των, υπενθυμίζουμε αμιγών, περιπολιών δασοπροστασίας ενεργοποιήθηκαν ένα ολόκληρο μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή την 1η Μαϊου.

      Θεωρούμε περιττό να σχολιάσουμε την ευκολία με την οποίαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μεταχειρίζεται τους στρατιωτικούς ως δικούς του εργαζομένους, διότι απλούστατα η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ουδέποτε προστάτεψε τους στρατιωτικούς. Αυτό, δυστυχώς, δεν εξαιρεί ούτε εσάς, αφού όπως είμαστε βέβαιοι ότι θυμάστε, είχαμε αντιδράσει έντονα στην αναφορά σας (στο πλαίσιο των προγραμματικών σας δηλώσεων) για την «ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ΕΔ», που αφορούσε και την αύξηση της παροχής βοήθειας στη δράση της Πολιτικής Προστασίας, αναφορά για την οποίαν είχαμε επισημάνει ότι είχε προκαλέσει το μούδιασμα του προσωπικού.

      Ως είναι αναμενόμενο, η εξαγγελία του έτερου Υπουργείου προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις από πλήθος Ενώσεων – μελών μας, στις οποίες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στρατιωτικοί που υπηρετούν στις περιοχές τους, αλλά και όχι μόνο σε αυτές, και οι οποίοι βλέπουν μια ακόμα χρονιά (που ακόμα βρίσκεται στα μέσα της Άνοιξης) να κινδυνεύει να «χαθεί» για κάλυψη αναγκών τρίτων και συγκεκριμένα των κενών στον κρατικό μηχανισμό δημιουργώντας για πρώτη φορά το εξής εντυπωσιακό προηγούμενο: πλέον, ακόμα και οι υπηρεσιακές ανάγκες έρχονται σε δεύτερη μοίρα και αυτό συμβαίνει όχι προς όφελος του προσωπικού, αλλά προκειμένου το Κράτος να μην προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ενδυνάμωσής του, δηλαδή σε προσλήψεις.

      Στρατιωτικοί από όλη τη χώρα, απευθύνονται, καταρχάς, στις Ενώσεις όπου ήδη έχουν ξεκινήσει υπό δυσμενείς συνθήκες, οι περιπολίες δασοπροστασίας: Ιωάννινα, Καστοριά, Αθήνα (μέσω του Δυτικού Τομέα Αθηνών), Χίος αλλά και άλλες περιοχές από όπου καταφθάνουν διάσπαρτες διαμαρτυρίες. Παντού ακούγονται αγανακτισμένες φωνές στρατιωτικών, οι οποίοι θυμούνται να περιπολούν για πυρασφάλεια ακόμα και υπό καταρρακτώδη βροχή, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν προλάβει να επιστρέψουν από τη στελέχωση φυλακίων που θα μπορούσαν να μην στελεχώνονται, οι οποίοι διαβάζουν άρθρα που κάνουν λόγο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τα οποία αφορούν τις περιοχές τους, οι οποίοι βλέπουν ότι απαιτείται να στελεχώσουν το ΕΚΑΒ κλπ, κλπ. Οι υποχρεώσεις δεν έχουν τέλος.

      Κι όταν έρχεται η ώρα να ζητήσουν αυτά που δικαιούνται, υπάρχει πρόβλημα: δεν επαρκεί ο κόσμος για τις υπηρεσίες, άρα ελαστικοποιούνται οι Διαταγές αλλά μόνο προς όφελος της Υπηρεσίας (πχ των ανωτάτων ορίων ανά μήνα, έτη υπηρεσίας και βαθμό), επανασχεδιάζονται οι χορηγήσεις των κανονικών αδειών με συμπίεση προς τα πίσω, δημιουργούνται θέματα στις χορηγήσεις απαλλαγών μετά από εκτέλεση υπηρεσιών κλπ. Όλα αυτά διότι το Κράτος έχει μάθει απλώς να συμπεριφέρεται στους στρατιωτικούς σα να είναι υπηρετικό προσωπικό.

              Κύριε Υπουργέ.

      Από την στιγμή που απαιτήθηκε η ενεργοποίηση των περιπόλων δασοπροστασίας και μάλιστα ένα μήνα νωρίτερα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή ότι δεν επαρκούν οι πυροσβέστες. Γιατί δεν έγιναν εγκαίρως επαρκείς προσλήψεις; Και γιατί δεν έγιναν ούτε στο ΕΚΑΒ και οπουδήποτε αλλού απαιτείται η παρουσία στρατιωτικών; Και εν πάση περιπτώσει, γιατί διαρκώς να απαιτείται η συμμετοχή των στρατιωτικών; Τι είναι επιτέλους οι στρατιωτικοί και τους χρησιμοποιούν όλοι διά πάσα νόσον;

      Επισημαίνουμε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών η υποχρέωση που απορρέει για το ΥΠΕΘΑ είναι η συνδρομή. Απαιτούμε να επανέλθουμε σε αυτό το αυτονόητο πλαίσιο, μιας και έχουμε υπερβεί αυτό το όριο προ πολλού. Οι στρατιωτικοί αμείβονται για συγκεκριμένη αποστολή και συγκεκριμένα καθήκοντα:

όχι για να μη έχουν εργασιακά δικαιώματα,
όχι για να μην έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή,
όχι για να εργάζονται σαν είλωτες,
όχι για να εργάζονται άνευ ωραρίου,
όχι για να εργάζονται δίχως προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία,
όχι για να βιώνουν τη διαρκή συμπίεση ακόμα και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

      Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε την άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών από κάθε υποχρέωση τρίτου φορέα, καθώς και τη θέσπιση ειδικής αποζημίωσης ως υπερωριακή εργασία εκτός έδρας για τις ειδικές περιπτώσεις όπου απαιτείται τεκμηριωμένα η συνδρομή ή η πάσης φύσεως συμμετοχή στρατιωτικών για την κάλυψη υποχρεώσεων τρίτων. Και ως είναι προφανές, η ετήσια ανάγκη κάλυψης των ίδιων κενών στον κρατικό μηχανισμό υποδηλώνει σύστημα και όχι έκτακτες συνθήκες.

Οι στρατιωτικοί δεν είναι λιγότερο άνθρωποι, λιγότερο πολίτες, λιγότερο εργαζόμενοι. Μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να τηρεί τους νόμους που η ίδια ψηφίζει και προστατεύει δίχως υπενθυμίσεις τα Δικαιώματα των πολιτών της.

-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.