Η καθολική αναβάθμιση της Αεράμυνας στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής ΆμυναςΤην καθολική αναβάθμιση της Αεράμυνας και των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προανήγγελλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη πρωινή ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. 

Σχολιάζοντας, την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε τα εξής: 

Μου επιτρέπετε να σας πω, χωρίς να μπω στη διαδικασία του να ευλογούμε αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί, ότι μέσα στο σχεδιασμό μας και μέσα στο μακροχρόνιο πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται, υπάρχει η δημιουργία – και αυτό είχα πει τότε στη Θράκη – ενός αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου. 

Η χώρα πρέπει να κλείσει. Έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεν δρομολογείται. Ήταν φανερό, δεν χρειαζόταν αυτό από τις εξελίξεις, παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στο Νότιο Καύκασο, το τι συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας, ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti – drone θόλο. Φανταστείτε το σαν μία εκκλησία, με δύο επάλληλους θόλους.

Από τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο εξοπλιστικός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει την ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την απόκτηση ενός anti – drone θόλου. 

Δυστυχώς, με εξαίρεση την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FDI, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει γενναίες αποφάσεις για την ενίσχυση της Αεράμυνας της χώρας δεδομένων των τουρκικών απειλών (βαλλιστικοί πύραυλοι, UAV και πύραυλοι cruise). 

Αυτό που απαιτείται είναι προφανές και σχετίζεται με την αναβάθμιση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου, ζήτημα το οποίο κατ’ επανάληψιν έχουμε αναλύσει και σχολιάσει μέσα από τη παρούσα ιστοσελίδα. 

Στις βασικές προτεραιότητες και μάλιστα με χαμηλό κόστος έπρεπε να είναι η αντικατάσταση παρωχημένων ραντάρ εδάφους του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (σχετικό πρόγραμμα υπάρχει από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αλλά κινείται με ρυθμούς χελώνας) και φυσικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΣΕΠΕ. 

Ακολούθως, η υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού των Patriot, αντικατάστασης των S-300 PMU1 και φυσικά των αντιαεροπορικών συστημάτων HAWK και OSA.