Χρυσοχοΐδης προς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.: Κάθε θύμα θα έχει ασφαλή διαμονή και μεταφοράΦΩΤΟ: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη Θεσσαλονίκη για τη σύσκεψη με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – Eurokinissi

Μίνα Καραμήτρου – CNN Greece

Τηλεδιάσκεψη με 3.000 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είχε χθες (05-04-24) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην οποία έδωσε σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση νέων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν από την τηλεδιάσκεψη ήταν ότι για για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα τονίστηκε ότι υπάρχει διαχείριση ώστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση να του παρέχεται κάθε υποστήριξη.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1, Kεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2, Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3, Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού

4, Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα 

 5, Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

6, Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής, αναφέρει χαρακτηριστικά η οδηγία που εστάλη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

ΠΗΓΗ: cnn.gr