Μητσοτάκης: Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις-επιδόματαΣτις ευεργετικές για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά συνέπειες από τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poors αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον καθιερωμένο πλέον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει σε ό,τι αφορά στην οικονομία ότι "ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Πιστέψτε με όμως, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Και πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά εισοδήματα από τα ευρωπαϊκά".

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα παρακάτω:

Καλημέρα σε όλες και όλους!

Σε αυτήν την Κυριακάτικη ανασκόπηση, θέλω να ξεκινήσω με δύο καλά νέα για την οικονομία. Το πρώτο ήρθε την Παρασκευή το βράδυ, με τη νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Γιατί είναι αυτή η αναβάθμιση σημαντική; Διότι επιβεβαιώνει, όπως λέει η ανακοίνωση της S&P, τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Πιστέψτε με όμως, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Και πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά εισοδήματα από τα ευρωπαϊκά.

Το δεύτερο καλό νέο είναι η υποβολή στην ΕΕ του 4ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έως το τέλος Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο -που επιδοτείται από το ΤΑΑ- συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα μισά, 136, είναι δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία αυτά νομίζω είναι αρκετά για να διαψεύσουν όσους ισχυρίζονται ότι οι πόροι του Ταμείου είναι για τους λίγους.

Χάρη στο νέο αίτημα εκταμίευσης η Ελλάδα πλέον βρίσκεται κοντά στην απορρόφηση σχεδόν του 50% των πόρων του Ταμείου (17,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36), και είναι πρώτη σε όλη την ΕΕ! Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ρυθμός απορρόφησης στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κοντά στο 30%. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε αυτούς τους καλούς ρυθμούς απορρόφησης για τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Άμεσα επίσης θα προχωρήσουμε στην κατάθεση και του ανάλογου αιτήματος πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ώστε να πετύχουμε τα απαιτούμενα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των σημαντικών υποδομών, για την Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την καθημερινότητα όλων.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας

Τώρα, ένα ακόμα μεγάλο θετικό νέο: Άνοιξε η πλατφόρμα (στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr) για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Μία επέκταση της στήριξης της μητρότητας που την οφείλαμε και που πια έρχεται να διορθώσει μία αδικία, αφού πλέον δεν χωρίζουμε τις οικογένειες και τη μητρότητα σε διαφορετικές ταχύτητες. Για πρώτη φορά λοιπόν ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν, καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το μήνα -δηλαδή, 6.354 καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες συν 2.400 το αυξημένο πια επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί. Το ποσό ανεβαίνει στα 9.054 αν πρόκειται για δεύτερο παιδί, 9.354 για τρίτο, και 9.854 για το τέταρτο! Θέλω να τονίσω ότι η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές μητέρες έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή το δικαιούνται και όσες γυναίκες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να το λάβουν και ειδικές κατηγορίες όπως μητέρες που υιοθέτησαν παιδιά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πατέρες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Δ.Υ.Π.Α.

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης ότι η κυβέρνηση το 2022 επέκτεινε το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι ανάλογο με αυτό των μισθωτών του δημοσίου τομέα. Και τον Οκτώβριο του 2023 συμπεριλάβαμε και τις μη μισθωτές. Χάρη στις πολιτικές αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α σε παροχές στήριξης της μητρότητας. Έτσι στηρίζουμε την οικογένεια. Όχι με μεγάλες λέξεις - αλλά με πράξεις!

Καλάθια του Πάσχα

Επειδή έρχονται σιγά σιγά και οι γιορτές, σας ενημερώνω ότι και φέτος, 15 μέρες πριν από το Πάσχα, θέτουμε σε ισχύ τα δυο εορταστικά καλάθια για να έχουν τα νοικοκυριά τη δυνατότητα για πιο οικονομικές αγορές. Από αύριο λοιπόν έως τις 4 Μαΐου θα υπάρχει το "Καλάθι των Νονών" με 12 κατηγορίες προϊόντων, λαμπάδες και παιχνίδια, ενώ από την προσεχή Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι σε ισχύ το "Καλάθι του Πάσχα". Ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του "Καλαθιού του Νοικοκυριού" στο οποίο προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, τα παραδοσιακά της Ανάστασης αρνί, κατσίκι, τσουρέκια και πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και όπου εντοπίζονται παραβάσεις θα ακολουθούν πρόστιμα. Πρόσφατο παράδειγμα η επιβολή από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένες πολύ γνωστές, για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές και για μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Από τη μάχη κατά της ακρίβειας, στη μάχη για τη στέγαση, για να σας πω ότι ξεκίνησε δυναμικά το πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" για το οποίο σας έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα έχει στόχο να "βγουν στην αγορά" περίπου 12.500 κενές οικίες και διαμερίσματα ιδιωτών μετά την ανακαίνιση ή την επισκευή τους. Η επιδότηση, θυμίζω, μπορεί να φτάσει τις 4.000, το 40% δηλαδή του συνόλου των δαπανών (υλικά και εργασίες) με δυνατότητα προκαταβολής του 50%. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 702 αιτήσεις, εγκρίθηκαν ήδη 419, απορρίφθηκαν οι 230 και εξετάζονται 52 ενστάσεις. Το "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" είναι ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, καθώς όσοι κάνουν χρήση του προγράμματος υποχρεούνται να διαθέσουν το ακίνητό τους για τουλάχιστον 3 χρόνια σε ιδιώτη.

Μεγάλα έργα

Ευχάριστο είναι και το ότι έχουν αρχίσει και παραδίδονται πολλά από τα μεγάλα έργα που "τρέχουν" σε ολόκληρη τη χώρα. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο νέος δρόμος Καλλονή - Σίγρι, αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Λέσβου που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ. Αναβαθμίστηκαν περίπου 21 χιλιόμετρα της υφιστάμενης οδού και κατασκευάστηκαν νέα τμήματα μήκους 26 χιλιομέτρων με πολλά οφέλη: μεγαλύτερη οδική ασφάλεια, σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο ειδικά στο δυτικό τμήμα, και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου μέσω της αυξημένης προβολής του απολιθωμένου δάσους, παγκόσμιο φυσικό μνημείο της UNESCO. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν άλλα 18.837 απολιθώματα, ανάμεσα στα οποία και το πρώτο απολιθωμένο δέντρο που είναι ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του! Κατά την επίσκεψή μου την Παρασκευή στο νησί είχα επίσης την ευκαιρία να δω στην πράξη τα αποτελέσματα του προγράμματος διευκόλυνσης της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες. Οι αφίξεις στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023, μια μεγάλη τόνωση για την τοπική οικονομία!

Κάτι ακόμα που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης: το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα εμβληματικά έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνική Άμυνας του πρώην Στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α" όπου θα ανεγερθεί το Νοσοκομείο. Πρόκειται για μια έκταση 150 στρεμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, ακριβώς απέναντι από τα Νοσοκομεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και 424 ΓΣΝΕ, επί της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης. Το νέο ογκολογικό συγκρότημα θα διαθέτει 425 κλίνες και θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας που θα γίνει στη χώρα μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ένα πρότυπο νοσηλευτικό ίδρυμα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Έτσι αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων που στέκονται πάντοτε δίπλα στην κοινωνία, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη.

Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το "Δικαίωμα στη Λήθη" που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον λοιπόν αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα ως μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για 400.000 συμπολίτες μας. Στο εξής θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και καταφέραμε -αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας- σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και το Win Cancer, να περιληφθεί στον Κώδικα Δεοντολογίας των Ασφαλιστικών Εταιρειών το "Δικαίωμα στη Λήθη". Ξέρω ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Αποτελεί όμως δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη!