Φρεγάτες: Από την Ελλάδα το περιμέναμε και οι Δανοί πήγαν να την πάθουν με τους ΧουτιΦρεγάτες: Από την Ελλάδα το περιμέναμε και οι Δανοί την έπαθαν με τα συστήματα αεράμυνας της φρεγάτας τους και τα drone των Χουτι.

Η δανέζικη φρεγάτα Iver Huitfeldt, που συμμετείχε στην επιχείρηση Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχη, λόγω προβλήματος με τα συστήματα αεράμυνάς της, κατά την αντιμετώπιση 15 drone των Χούτι.

Ο ιστότοπος αμυντικών ειδήσεων OLFI ήταν ο πρώτος που ανέφερε τα ζητήματα, τα οποία περιελάμβαναν την αδυναμία της φρεγάτας να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αεράμυνας ESSM για μισή ώρα, καθώς και «έως και τα μισά» βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τα δύο πυροβόλα των 76 χλστ. νωρίς και κοντά στο πλοίο. Παρά τα προβλήματα αυτά, η φρεγάτα κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα από τα εισερχόμενα drones, με τα υπόλοιπα να διαχειρίζονται άλλα σκάφη. Μετά από 30 λεπτά επανεκκίνηση του συστήματος αεράμυνας, το ESSM επέστρεψε σε λειτουργία και τελικά χρησιμοποιήθηκαν τρεις πύραυλοι καθώς και 50-100 φυσίγγια των 76 mm για την κατάρριψη των τεσσάρων drones κατά τη διάρκεια της εμπλοκής που συνολικά διήρκεσε περίπου μία ώρα», σημειώνει το navalnews.com.

Από τις πλέον αδύναμες φρεγάτες στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι η ελληνική φρεγάτα Ύδρα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερα ζητήματα από την χρήση drone των Χούτι.

Φρεγάτες: Από την Ελλάδα το περιμέναμε και οι Δανοί πήγαν να την πάθουν με τους Χουτι
Πάντως η Thales εξέδωσε μια σύντομη δήλωση μετά τις αναφορές της Δανίας, λέγοντας ότι η προκαταρκτική έρευνα από τις δανικές αρχές «δεν δείχνει πρόβλημα με το ραντάρ APAR».

Μια άλλη αξιοσημείωτη αναφορά είναι ότι ανταλλακτικά και εξοπλισμός – συμπεριλαμβανομένων και των δύο πυροβόλων 76 mm – δανείστηκαν από άλλα δανικά σκάφη πριν η φρεγάτα σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα.