Ποιοι σύμμαχοι θέλουν αφύλακτο το Αιγαίο; Ξεκίνησαν οι πιέσεις των ξένων ΜΜΕ για να δώσουμε τα F-16 Block-30-Mirage 2000 στην ΟυκρανίαΤα ίδια μιλούν για παραγγελία πυραύλων AGM-88 HARM για αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας

Ξεκίνησε μπαράζ δημοσιευμάτων σε ξένα ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται στην πιθανότητα αποστολής ειδικά ελληνικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30 στην Ουκρανία.

Τα ίδια απαξιώνουν μάλιστα τα αεροσκάφη που φυλάνε το Αιγαίο υλοποιώντας παλαιότερα κλειστές αερομαχίες, μαζί με τα Mirage-2000-5, κατά των τουρκικών F-16.  

“Τα (ελληνικά) αεροσκάφη F-16 Block 30, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 δεν είναι και τα πιο εμπορεύσιμα μαχητικά.

Εκτός κι αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τα F-16 της Ουκρανίας που θα φτάσουν σύντομα. Ο χρόνος θα δείξει.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει έως και 40 F-35A και 42 κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100.

Αυτή η παραγγελία 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκε στις 26 Ιανουαρίου και, σύμφωνα με το έγκυρη ιστοσελίδα The Aviationist, θα συνοδεύεται από εγγυημένη παραγγελία 20 F-35A με δυνατότητα επιλογής για άλλα 20.

Τα  F-35A Block 4 θα αντικαταστήσουν τα F-4 Phantom της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία είχαν αναβαθμιστεί για να χρησιμοποιούν όπλα ακριβείας.

Τα 36 F-4 Phantom που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διατηρηθούν μέχρι τουλάχιστον το 2027 έως ότου έρθουν τα F-35A. Επίσης, οι Έλληνες έχουν παραγγείλει τον Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM) τύπου AGM-88 HARM για αποστολές καταστολής της αεράμυνας”, καταλήγει το ίδιο μεταξύ άλλων.

Μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο για την δήλωση Δένδια περί πώλησης των ελληνικών μαχητικών 

Στο ελληνικό διαδίκτυο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση, για το τι είδους όπλα μεταφέρουν τα ελληνικά F-16 Block-30 και Mirage 2000-5, και γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε.

Πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ανέφεραν ότι “δώσαμε προσφάτως πολλά χρήματα σε ανταλλακτικά για να μετατρέψουμε 12 Mirage 2000-5 σε επιχειρησιακά.

Επιπλέον τα Mirage 2000-5 μετείχαν (και μετέχουν εάν απαιτηθεί) επιτυχώς σε αερομαχίες με τα τουρκικά F-16, ενώ  βεβαίως μπορούν να φέρουν πυραύλους (που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι) μεγάλης εμβέλειας τους ίδιους που φέρουν και τα Rafale”.  

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι με την δικής τους Πολεμική Αεροπορία
Γνωρίζοντας  οι Τούρκοι ότι η διασφάλιση αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο είναι καταλυτική για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των νησιών μας, ετοιμάζουν ένα στόλο αριθμητικά μεγαλύτερο από τον ελληνικό εναέριο στόλο, επιδιώκοντας μια διαφορά 1 προς 3.

Συνολικά 79 μαχητικά F-16 Block 30 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος Ozgur.

Για τον λόγο αυτόν, η Άγκυρα αναβαθμίζει τα F-16 Block 30 που διαθέτει, με νέο τουρκικό υπολογιστή  μάχης MGB.Ο MGB ενώ θα επιδιώξει και την πιθανή αναβάθμιση τους σε F-16  σε επίπεδο Block 70.

Τι πραγματικά οφείλει να προσέξει η χώρα μας

Την απόλυτη ευθύνη για την δύναμη της ελληνικής Πολεμικής  Αεροπορίας, την έχει η ηγεσία της κατά κύριο λόγο, η οποία θα εισηγηθεί στον ΥΠΕΘΑ, την δική της επιχειρησιακή γραπτή άποψη για όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται, και έτσι είναι το σωστό.

Το πρόβλημα στην όλη υπόθεση εστιάζεται σαφώς στην  περίοδο μετάβασης της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε νέα αεροσκάφη , σε συνδυασμό  με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, λόγω των διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ουσία παραμένει και είτε είναι το στυγνό καθεστώς Ερντογάν στην εξουσία, είτε θα είναι αύριο μια κυβέρνηση Ιμάμογλου για παράδειγμα, οι Νεο-Οθωμανοί Τούρκοι θα διεκδικούν τα ίδια πράγματα με τον ίδιο ωμό τρόπο στα νησιά του Αιγαίου και στο θέμα της ΑΟΖ, και αυτό οφείλουμε να το προσμετρήσουμε σε κάθε κίνηση μας.