Εντυπωσιακό! Έτσι θα μοιάζουν τα ελληνικά F-16 Viper φορτωμένα με πλήρη οπλισμό (Εικόνες)Το Μπαχρέιν δείχνει τον δρόμο σε όλους τους μελλοντικούς χρήστες των αναβαθμισμένων F-16 Block 70 Viper αφού είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί το αεροσκάφος

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και τότε, πριν ένα μήνα περίπου τα πρώτα F-16C/D έκδοσης Block 70 Viper απογειώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Μπαχρέιν. Ωστόσο οι ΗΠΑ εξόπλισαν τα μαχητικά για πραγματικές μαχητικές αποστολές, δίνοντάς μας την δυνατότητα να τα δούμε για πρώτη φορά με πλήρη οπλισμό, σύμφωνα με ξένες αναφορές.

Πώς Μοιάζει Ένα F-16 Viper με Πλήρη Οπλισμό;
Πιο συγκεκριμένα, η βασιλική πολεμική αεροπορία του Μπαχρέιν έγινε πρόσφατα ο πρώτος χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 70 Viper. Σήμερα δύο πιλότοι από την χώρα βρίσκονται στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ για δοκιμαστικές πτήσεις.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο επίσημος λογαριασμός της αμερικανικής αεροπορικής βάσης ανάρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφίες ενός διθέσιου F-16D Block 70 που προορίζεται για το Μπαχρέιν. Στις εικόνες το μαχητικό φαίνεται να πετά με πιλότο της 416ης Μοίρας Δοκιμαστικών Πτήσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Στις φωτογραφίες το Viper φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου AIM-120 (AMRAAM) στην τελευταία βάση όπλων κάτω από τα φτερά τους, όπως επίσης και με δύο πυραύλους AIM-9X Sidewinder και ένα δοκιμαστικό ατρακτίδιο. Στις θέσεις όπλων που βρίσκονται πιο κοντά στην άτρακτο του αεροσκάφους παρατηρούμε δύο βόμβες 250 κιλών εξοπλισμένες με το κιτ πλοήγησης JDAM και έναν συνδυασμό δύο βομβών GBU-38/B με ένα ζεύγος βομβών GBU-54/B με το κιτ LJDAM. Όλα τα όπλα φυσικά και περιέχουν εκπαιδευτικά πυρομαχικά. Εκτός από τον προαναφερθέντα οπλισμό το μαχητικό φαίνεται να είναι εξοπλισμένο και με το προηγμένο ατρακτίδιο στόχευσης AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod.

Όλος αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι καθόλου τυχαίος. Πρόκειται για οπλικά συστήματα που θα διαθέτει η πολεμική αεροπορία του Μπαχρέιν και ως αποτέλεσμα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον σε πιθανές μαχητικές αποστολές των F-16 Viper της. Για αυτό και οι πιλότοι από το κράτος εκπαιδεύονται σήμερα στις ΗΠΑ με αυτά τα όπλα. 

Τα φονικά όπλα του μαχητικού δεν είναι όμως το μόνο πλεονέκτημά του. Η έκδοση Viper προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες στην πλατφόρμα, ειδικά στο Μπαχρέιν που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε F-16 έκδοσης Block 40 που απέκτησε την δεκαετία του '1990. Οι Μεσανατολίτες θα εντυπωσιαστούν από το εντυπωσιακό AESA ραντάρ τύπου AN/APG-83 SABR της αναβαθμισμένης έκδοσης, το οποίο θεωρείται από πολλούς και η σημαντικότερη βελτίωση του εκσυγχρονιστικού πακέτου Viper.