Έναρξη επαναβαφής των “βρώμικων” F-16 της Πολεμικής ΑεροπορίαςΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες επαναβαφής των μαχητικών F-16, έπειτα από σειρά ετών που η διαδικασία παραμελήθηκε λόγω και των περιορισμένων λειτουργικών προϋπολογισμών που αφιέρωνε το ΥΠΕΘΑ. Η κατάσταση ήταν εμφανής από την εικόνα που παρουσίαζαν τα F-16 των εκδόσεων Block 30/50/52+, όπου οι φθορές στην βαφή “Ghost” δημιουργούσαν έντονο μαύρισμα σε όλες τις επιφάνειες. Όπως είχε γράψει προ μηνών ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, οι πρώτες ενέργειες αφορούσαν κάποια μαχητικά εκδόσεως F-16 Block 50. Στην προκειμένη περίπτωση, η επαναβαφή αφορούσε τις εσωτερικές επιφάνειες του αεραγωγού και οι σχετικές εργασίες γίνονται στην ΕΑΒ που διαθέτει πλέον την σχετική ικανότητα.

Από εκεί και πέρα όμως, τον Απρίλιο μπήκε στο βαφείο της ΕΑΒ και ένα F-16 Block 52+ που όμως θα βαφεί και σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες. Με δεδομένο τον αποκλεισμό των πιο προηγμένων επιστρώσεων επιφανείας της Αεροπορίας των ΗΠΑ με ενισχυμένες ιδιότητες περιορισμού και του υπερύθρου (IR) ίχνους (που ευρέως είναι γνωστές ως Have Glass V, χωρίς αυτή να είναι η επίσημη υπηρεσιακή ονομασία) και την ενημέρωση ότι δεν είναι αποδεσμεύσιμα, όπως έχει σημειώσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η Πολεμική Αεροπορία προχωράει στην επιλογή της επιστρώσεως βαφής που έχει επιλεγεί για τα F-16 Block 52+ Advanced του προγράμματος PEACE XENIA IV. Αυτή, διαφέρει σημαντικά καθώς είναι πολύ ανθεκτικότερη στην φθορά, όπως αποκαλύπτει εξάλλου η πολύ καλύτερη εικόνα των τελευταίων F-16 που εντάχθηκαν σε ελληνική υπηρεσία προ δεκαπενταετίας περίπου.

Συγκεκριμένα, ενώ τα F-16 Block 52+ είναι βαμμένα με επιστρώσεις πολυουρεθάνης FMS2026 FORM 1, τα F-16 Block 52+ Advanced είναι βαμμένα με FMS2026 FORM 2. Χρησιμοποιούνται επιστρώσεις βαφής τριών διαφορετικών αποχρώσεων, που συνθέτουν την συγκεκριμένη παραλλαγή. Οι βαφές αυτές, πέραν των ιδιοτήτων μειώσεως του IR ίχνους, προσφέρουν σχετικό πλεονέκτημα οπτικής παραπλανήσεως υπό συγκεκριμένες συνθήκες και γωνίες προσπτώσεως του ηλιακού φωτισμού, οπότε το γενικό χρωματικό ίχνος του αεροπλάνου ανοίγει και “δένει” καλύτερα με το γενικότερα ανοικτό φόντο του ουρανού. Η αδυναμία των FMS2026 FORM 1 στην φθορά, είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση αυτής ιδιότητας. Σημειώνεται ότι κάτω από την επίστρωση βαφής, οι επιφάνειες των F-16 φέρουν πορώδη επίστρωση ειδικών υλικών απορροφήσεως σημάτων ραντάρ.

Το πρώτο F-16 Block 52+ που θα βαφεί ξανά, θα υποβληθεί εν συνεχεία σε εργασίες αναβαθμίσεως του προγράμματος F-16V. Ήδη έχει σχεδιασθεί η βαφή αριθμού μαχητικών στην ΕΑΒ, καθώς στο πλαίσιο της Συμβάσεως Ασφαλείας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI) του προγράμματος F-16V περιλαμβάνεται δαπάνη αναβαθμίσεως και εγκαθιδρύσεως σχετικής υποδομής χρώσης αεροσκαφών. Η διαδικασία, θα επεκταθεί σταδιακά στον στόλο των F-16.