Επαναφορά Kαταβολής Επιδομάτων Χριστουγέννων-Πάσχα-Αδείας σε ε.ε. και ε.α. ΣτρατιωτικούςΤο Συντονιστικό Συμβούλιο Αποφοίτων ΑΣΣΥ απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την Επαναφορά των Επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας

Ειδικότερα:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ιστορικό και αιτιολογικό πλαίσιο:

Η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας αποτελεί θεσμό με μακρά ιστορία, άνω των 100 ετών, ο οποίος ήταν κατοχυρωμένος θεσμικά (Ν.1082/1980 άρθρο 1). Σε αρθρογραφία τους την 14/1/2021 έγκυροι δικαστικοί στηρίζουν και προτρέπουν για την επαναφορά τους: «Η αναγκαιότητα διεκδίκησης της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας, Χριστόφορου Σεβαστίδη, Βασίλη Φαϊτά, Βανέσσας Παναγιώτας Ντέγκα - Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (www.ende.gr)».

Η κατάργησή τους το 2012 (Ν. 4093/2012) αιτιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, «η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει» (βλ. Sakkoulas-Online.gr - Νέα - Γεν ΔΕΕ T-531/14: Οι περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών που λήφθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος δεν στοιχειοθετούν εξωσυμβατική ευθύνη της Ένωσης).

Πλέον, με δεδομένη την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την "Ενισχυμένη Εποπτεία", η διατήρηση της κατάργησης στερείται πλέον αιτιολογίας.

Μάλιστα ο κ. Πρωθυπουργός μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αλλά και κατά το Διάγγελμα του την 20η Αυγούστου του 2022 (www.primeminister.gr/2022/08/20/29970), ανέφερε επί λέξη ότι η 20η Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων».

Στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη επαναφοράς:

• Χορήγηση εφάπαξ ενισχύσεων και επιδομάτων σε επιλεγμένες ομάδες πολιτών - επαγγελματιών τα προηγούμενα έτη, δημιουργώντας αίσθημα ανισότητας στους υπόλοιπους.
• Συνεχιζόμενη παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις διαβεβαιώσεις για κατάργησή της.
• Εκρηκτική αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών, μεσοσταθμικά την τελευταία διετία άνω του 25%, μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη των μελών μας.
• Απουσία ουσιαστικής αύξησης στις συντάξεις των αποστράτων, με την προσωπική διαφορά να μηδενίζει τυχόν αυξήσεις.
• Αυξήσεις έως και 45% στις τιμές των ενοικίων (κόστος στέγασης).

Προτεινόμενες λύσεις:

• Θεσμική κατοχύρωση της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας.
• Εάν η πλήρης επαναφορά δεν είναι άμεσα εφικτή, προτείνεται η σταδιακή υλοποίησή της, αρχικά σε ύψος συμβατό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Πλεονεκτήματα επαναφοράς:

• Αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μελών μας, τόνωση της εμπορικής κίνησης και ενίσχυση της αγοράς.
• Επιστροφή μέρους των χρημάτων στο κρατικό ταμείο μέσω ΦΠΑ.
• Εξάλειψη του αισθήματος αδικίας και του κοινωνικού αυτοματισμού. Εν έτη 2024, επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο.

Αξιότιμε κ. υπουργέ εκ μέρους των μελών μας Απόφοιτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των ΕΔ, σας προτείνουμε να αποδεχτείτε ότι ένας θεσμός όπως αυτός, νομικά αποδεκτός πέραν των 100 ετών, δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένος και ότι το ζήτημα χρήζει επανεξέτασης.

Θεωρούμε ότι η επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των μελών μας θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και εν τέλει θα γίνει αποδεκτή και από τους ανθρώπους της αγοράς.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για εις βάθος συζήτηση και εξειδίκευση των θέσεών μας, προς όφελος των μελών μας, των επαγγελματιών αλλά και της ίδιας της χώρας.

Με εκτίμηση,

Για τα ΔΣ των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ