Γαλλικό ΜΜΕ: ”Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την απόκτηση 10 επιπλέον Rafale”



Τι αναφέρει γαλλικό ΜΜΕ


”Η ελληνική αεροπορία σκοπεύει να εξορθολογίσει την αεροπορία μαχητικών της αποσύροντας από την υπηρεσία αρκετά μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών, όπως το F-4 Phantom, το Mirage 2000-5, ακόμη και το F-16 Block 30. Κατά συνέπεια, μόνο διατηρεί τα Rafales και F-16 της αναβαθμισμένα στο πρότυπο Block 70 “Viper”, στο οποίο θα προστεθούν τουλάχιστον 20 μαχητικά-βομβαρδιστικά F-35A.

Τα Mirage 2000-5 έχοντας ακόμη δυνατότητες, το ελληνικό γενικό επιτελείο σχεδιάζει να τα μεταπωλήσει στην Ινδία, αλλά υπό την προϋπόθεση να αποκτήσει ως αντάλλαγμα έως και 10 ακόμη Rafales. Οι συζητήσεις με την Dassault Aviation είναι σε «προχωρημένο επίπεδο». Η Γαλλική βιομηχανική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα για «νέο γύρο» συζητήσεων.

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέφρασε την ανάγκη απόκτησης 8 έως 10 επιπλέον νέων αεροσκαφών για τη συγκρότηση άλλης μοίρας μαχητικών. Επιπλέον, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ότι αυτή είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την απόσυρση των Mirage 2000-5 για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών», εξηγεί η Defense Review.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει συνολικά 24 Rafales από το 2020, συμπεριλαμβανομένων 12 του προτύπου F3R που προέρχονται από την Air & Space Force.


ΠΗΓΗ