Το 2025 εκτός απροόπτου η πρώτη πλωτή πλατφόρμα επιτήρησης στο Αιγαίο για αξιολόγηση και περαιτέρω ανάπτυξηΟι προοπτικές και επιλογές είναι ουσιαστικά αμέτρητες καθώς σε αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να…«κουμπώσει» ότι θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η πρώτη Μη Επανδρωμένη Ημι-σταθερή Θαλάσσια Πλατφόρμα (USSPS) για τη θαλάσσια επιτήρηση αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα θα μπει στο νερό το 2025, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι με την σειρά τους θα εισηγηθούν εκτός απροόπτου για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, καθώς στα μέσα Απριλίου μπήκαν οι σχετικές υπογραφές

Πρόκειται για πατέντα που κατοχύρωσε ελληνική εταιρεία και με κορμό σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ υιοθετήθηκε και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι σε φάση ουσιώδους ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού συστήματος.

Η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αναφέρει πως: «Την Παρασκευή 12η Απρ 24 υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. 001Ε/2024 σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και της Εταιρείας «ΕΤΜΕ ΠΕΠΠΑΣ και Συνεργάτες ΑΕ» για την Υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ) με τίτλο “Development of Unmanned Semi-fixed Sea Platforms for Maritime Surveillance – USSPs”».

Στόχος σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή τέτοιες πλατφόρμες πρόκειται να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία ώστε να «σαρώνουν» όλα τα ανατολικά σύνορα.

Πρόκειται για πυλώνες που έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πρώτη φάση θα είναι εφοδιασμένοι με ραντάρ AESA, κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων καθώς πέρα από την επιτήρηση θα λειτουργούν και ως κόμβοι προώθησης δεδομένων.

Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι που το σχεδίασαν θα μπορεί για παράδειγμα, την εικόνα που καταγράφουν οι κάμερες ή το οργανικό UAV σε πραγματικό χρόνο ή τα δεδομένα των στόχων που θα εντοπίζει το ραντάρ της πλατφόρμας να τα μεταδίδουν εκείνη την στιγμή σε υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη, δορυφόρους ή και απευθείας  στα επιτελεία, αλλά και να λειτουργούν ως σύστημα αναμετάδοσης δεδομένων αντιστρόφως.

Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό, αλλά μέχρι στιγμής και ευτυχώς για την χώρα, μόνο ελληνικό μυαλό συνέλαβε την ιδέα (!) να πάρει το σχέδιο μιας πλωτής πλατφόρμας πετρελαίου όπως εκείνες στον Κόλπο του Μεξικού και αφού τις σμικρύνει να τις μετατρέψει μεταξύ άλλων και σε πλατφόρμες επιτήρησης!

Όπως μας επεσήμαναν οι ιθύνοντες, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της εν λόγω πλατφόρμας τόσο σε μέγεθος ώστε να χωράει και ελικοδρόμιο αλλά και άλλα συστήματα…

Οι προοπτικές και επιλογές είναι ουσιαστικά αμέτρητες καθώς σε αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να…«κουμπώσει» ότι θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA πάνω από 30 με 40 χιλιόμετρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με 7 περίπου τέτοιες πλατφόρμες.

 Το έργο «Μη επανδρωμένες ημι-σταθερές θαλάσσιες πλατφόρμες για θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS) ξεκίνησε το 2021 και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP).

Το σύστημα USSPS στοχεύει στο συνδυασμό καινοτόμων λύσεων για την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των δυνατοτήτων C5ISTAR για τη δημιουργία δικτύων θαλάσσιας επιτήρησης αισθητήρων που βασίζονται σε ημι-σταθερές μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Αυτό το 42μηνο πρόγραμμα μελέτης, σχεδίασης, πρωτότυπης και δοκιμής της λύσης αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Το κόστος του είναι στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 5,4 έχουν προέλθει από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τα 12,8 εκατομμύρια από την ΕΕ και 1,3 εκ ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.