Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι – Σύντομα οι ανακοινώσεις – Τα προνόμια που αποκτούνΟι τρίτεκνοι γίνονται το επόμενο διάστημα πολύτεκνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές θα ανακοινωθούν η εξίσωση των τριτέκνων και πολυτέκνων.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό προβλέπει διάφορες δράσεις, όπως η εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή προσιτής στέγης σε νέους, η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η υποστήριξη της οικογένειας.

Για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα συζητηθεί η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας, με τροποποίηση του αριθμού τέκνων που περιλαμβάνει. Η πρόταση είναι να μειωθεί από τέσσερα σε τρία τα παιδιά που απαιτούνται για να μετρά μια οικογένεια ως πολύτεκνη.

Με σκοπό να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από 4 τέκνα που περιλαμβάνει σήμερα, να τροποποιηθεί σε τρία τέκνα. Ας μην ξεχνάμε πως το μακρινό 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με 4 τέκνα ως πολύτεκνες.

Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το 2022 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν 9.425 λιγότερες από το 2021. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921, δηλαδή 11,04% λιγότερα.

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας στην 1η Ιανουαρίου 2023 εκτιμάται ότι αριθμεί 10.413.982 άτομα, με 5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρατηρείται μείωση της τάξεως του 0,5%, καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε από 10.461.627 άτομα την 1η Ιανουαρίου 2022 σε 10.413.982 άτομα μόνο σε ένα έτος. Σύμφωνα με προβλέψεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να υποστεί νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατομμύριο έως το 2050.

Προνόμια πολύτεκνων
Οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναλυτικότερα λαμβάνουν:

-Αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους -διορισμούς στο Δημόσιο
-Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
-Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
-Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
-Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ
-Άδειες ταξί
-Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
-Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού
-Προστασία από απόλυση
-Μειωμένα δικαστικά έξοδα
-Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
-Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
-Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.
-Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου.