Οι Σερβοβόσνιοι ξεκινούν τη διαδικασία απόσχισης από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Η αναγνώριση της Σρεμπρένιτσας ξεχείλισε το ποτήρι»Μιλούν για «ειρηνική διευθέτηση»

Η ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου ως παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δείχνει να έχει ανοίξει εκ νέου τον “ασκό του Αιόλου” καθώς οι έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας πλέον προχωρούν στην προειδοποίησή τους και εκκινούν διαδικασία απόσχισης από το ενωμένο (τεχνητά) ενιαίο κράτος της Βοσνίας-Ερζογοβίνης.

Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), της μίας εκ των δύο οντοτήτων που συνθέτουν την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποφάσισε να κινήσει τις πολιτικές διαδικασίες για την διάλυση του ενιαίου κράτους σήμερα καθώς  ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ομάδα εργασίας για να έρθει σε συμφωνία για ειρηνική απόσχιση από το ομόσπονδο σήμερα κράτος.

Ο πρόεδρος της Republika Srpska Μίλοραντ Ντόντικ  είχε αναγγείλει την επεξεργασία σχεδίου για την «ειρηνική οριοθέτηση».

Όπως εξήγησε, το σχέδιο θα είναι έτοιμο σε 30 ημέρες και θα παρουσιαστεί στις πολιτικές ηγεσίες των άλλων δύο εθνικών κοινοτήτων, των Βόσνιων Μουσουλμάνων και των Κροατών.

Ο Ντόντικ αποκάλυψε ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει, σε πρώτη φάση, την «οριοθέτηση» σε πολιτικό επίπεδο, όπου κάθε οντότητα θα ασκεί ανεξάρτητη πολιτική.

Ανέφερε ότι «για μερικά χρόνια θα διατηρηθεί η συνοχή στο οικονομικό τομέα και την ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι να προσαρμοστούν τα δύο μέρη στην νέα κατάσταση και να επέλθει οριστικά η διάλυση». Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης επισήμανε ότι η αποδόμηση της Βοσνίας θα γίνει με ειρηνικά μέσα.

Σημειώνεται ότι στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προβλέπεται «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» για τις εθνικές κοινότητες, εφόσον αποδειχθεί ότι καταπιέζονται ή απειλείται η υπόσταση τους.

Οι εξελίξεις στην βαλκανική πλέον τρέχουν και κανείς δεν γνωρίζει τι θα επιφυλάξει το μέλλον.

ΠΗΓΗΠΗΓΗ