MLRS: O εφιάλτης της Τουρκίας και οι σκέψεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης



Οι συνεχείς συσκέψεις για την αναβάθμιση του πυραυλικού συστήματος – MLRS του ελληνικού στρατού, που φοβίζει την Τουρκία, συμπίπτουν με το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΗΠΑ των δικών τους αντίστοιχων συστημάτων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που ο Στρατός είχε επισημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι πρέπει να διατεθούν κονδύλια για την αναβάθμιση του πυραυλικού συστήματος MLRS.

Κι όμως, επί σειρά ετών το πρόγραμμα παίρνει συνεχείς αναβολές. Μάλιστα, η ηγεσία του ΓΕΣ είχε καταγράψει την ανάγκη όχι μόνο αναβάθμισης των υπαρχόντων συστημάτων αλλά και την προμήθεια επιπλέον δύο.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 20 χώρες χρησιμοποιούν παγκοσμίως το MLRS ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αυτό και μετά το 2050. Βεβαίως με αρκετές αναβαθμίσεις ως τότε, ακόμη και αυτής των βλημάτων που θα πλήττουν κινούμενους στόχους που έχουν «κλειδώσει» τα ραντάρ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση προς την Ελλάδα, με την αναβάθμιση, τα συνολικά 24 συστήματα θα μπορούν να εκτοξεύσουν και τους long range (μακριάς εμβέλειας) πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλήγματος σε αποστάσεις έως 300 χλμ.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο δημοσίευμα στο enikos.gr, ενδεχόμενη προμήθεια των πυραύλων ATACMS θα αποτελέσουν game changer για τις ισορροπίες τρόμου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, αφού η ύπαρξη ενεργής απειλής στα ελληνικά νησιά βαθιού πλήγματος ανατολικά των μικρασιατικών παραλίων δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Ήδη η Ελλάδα επιχειρεί με πυραύλους εμβέλειας 162 χλμ, που δεν είναι καθόλου αμελητέα απειλή για την αντίπαλη άμυνα.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο είναι το κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό είναι να δούμε πόσο κόστισε το αντίστοιχο πρόγραμμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που αποφάσισαν την αναβάθμισης των Μ270Α- συστημάτων που διαθέτει σε επίπεδο Μ270Α2.

Πρόκειται για συνέχεια της αρχικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2019, όπου και ετέθη ο στόχος υποστήριξης των M270 προκειμένου να παραμείνουν επιχειρησιακά έως και το 2050.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδεται μέρος των 160 εκτοξευτών M270A0 που αποφασίστηκε να αναβαθμιστούν στην έκδοση M270A2 ενώ ακόμη 225 εκτοξευτές της έκδοσης M270A1 αναμένεται να εκσυγχρονιστούν. Το κόστος ανέρχεται στα 451 εκατ. δολ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την βελτίωση της θωράκισης των οχημάτων που φέρουν τους εκτοξευτές, την αντικατάσταση των κινητήρων, καθώς και την προσθήκη ενός νέου συστήματος διεύθυνσης πυρός (CFCS), το οποίο θα είναι συμβατό με την τρέχουσα αλλά και την μελλοντική “οικογένεια” πυρομαχικών MLRS (MFOM).

Υπενθυμίζεται ότι τα νέας γενιάς βλήματα GMLRS εκτεταμένου βεληνεκούς και Precision Strike Missile (PrSM) της κατασκευάστριας εταιρείας μπορούν να εκτοξευθούν μόνο από εκτοξευτές M270A2 και HIMARS.


enikos.gr