Ελληνικός Στρατός: Επιμένει η Rafael στην αναβάθμιση των M-113 και στην επιλογή του Trophy για τα ελληνικά Leopard-2



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 22 Μάϊου πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση της ισραηλινής Rafael σχετικά με την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-113 και την επιλογή του συστήματος ενεργητικής προστασίας Trophy για τα ελληνικά άρματα μάχης. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Rafael παρουσίασε τις προτάσεις της για την αναβάθμισης των ελληνικών. Ανάλογη παρουσίαση έγινε και δύο μήνες πριν, στις 26 Μαρτίου. Η Rafael έχει αναπτύξει διάφορα συστήματα, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στα M-113, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

Οι λύσει που προσφέρει η ισραηλινή εταιρία αφορούν στην ενίσχυση του επιπέδου προστασία των οχημάτων, με την προσθήκη θωράκισης, στην αύξηση της ισχύος πυρός, με την προσθήκη πύργων μάχης και στην αύξηση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης με την ενσωμάτωση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων. 

Το ενεργητικό σύστημα Trophy είναι γνωστό και δοκιμασμένο και έχει ήδη επιλεγεί ως βασικό σύστημα στις νεότερες εκδόσεις του Leopard-2. Είναι από τα πλέον διαδεδομένα συστήματα αυτοπροστασίας στον κόσμο. Έχει αναπτυχθεί σε τρείς (3) διαφορετικές εκδόσεις: HV (Heavy Vehicle), MV (Medium Vehicle) και LV (Light Vehicle).

ΠΗΓΗΠΗΓΗ