Η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο – ξεκινά η μαζική παραγωγή του ανανεωμένου άρματος μάχης Altay



Με φόντο τις ενδείξεις ενός επικείμενου πολέμου που θα καλύψει όλη την Ευρώπη, η Τουρκία φαίνεται να προετοιμάζεται σοβαρά για πόλεμο – ξεκινά η μαζική παραγωγή του ανανεωμένου τέρατος μάχης Αλτάι,  γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα που ειδικεύεται στην άμυνα.

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας ξεκίνησε τη σειριακή παραγωγή του άρματος μάχης Altay, ενός οχήματος νέας γενιάς που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Χαλούκ Γκοργκούν.

Με τη συνεργασία και άλλων χωρών

«Ξεκινήσαμε τη μαζική παραγωγή του εθνικού μας τανκ», δήλωσε ο Γκοργκούν. «Πολλές χώρες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας σε αυτό το έργο και βρισκόμαστε σε ενεργές διαπραγματεύσεις μαζί τους».

Κατασκευασμένο από την BMC Defense υπό την αιγίδα της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, το άρμα Altay έχει υποστεί σημαντικές αναβαθμίσεις για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης.

«Πολλά υποσυστήματα έχουν εντοπιστεί και οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες και καινοτομίες έχουν εφαρμοστεί για να αυξηθούν οι μαχητικές του ικανότητες», εξήγησε ο Γκοργκούν.

Με βάση την πρόσφατη επιχειρησιακή εμπειρία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το άρμα Altay είναι εξοπλισμένο με πρόσθετα χαρακτηριστικά.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στο Altay, επιτρέποντας πιο ακριβή και ταχεία ανίχνευση, στόχευση και εμπλοκή εχθρικών στοιχείων», πρόσθεσε ο Γκοργκούν.

  Υπογραμμίζοντας την εμπειρία της Τουρκίας στον τομέα των χερσαίων οχημάτων, ο Gorgun είπε: «Η χώρα μας είναι εξαιρετική στον τομέα των χερσαίων οχημάτων, με πολυάριθμες εταιρείες που εξάγουν διεθνώς. Τα προϊόντα τους προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή».

 Το Altay είναι ένα σύγχρονο άρμα μάχης εξοπλισμένο με ισχυρά όπλα, διαθέτει κύριο πυροβόλο 120 mm διαμετρήματος 55, απομακρυσμένο οπλικό σταθμό με πολυβόλο 7,62 mm ή 12,7 mm και ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm. Η άμυνά του βασίζεται σε αρθρωτή σύνθετη πανοπλία, επιτρέποντάς του να αντιστέκεται αποτελεσματικά στις απειλές στο πεδίο της μάχης.

Σχεδιασμένο στην Τουρκία και χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό, το Altay ζυγίζει 65.000 κιλά. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 70 km/h και έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 500 km, χάρη στο σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα C3I (Command, Control, Communications and Intelligence), το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, το σύστημα αναγνώρισης στόχων μάχης , ΧΒΡΠ (Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική και Πυρηνική) προστασία, το σύστημα για την κατάσβεση πυρκαγιών και την καταστολή εκρήξεων. Είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα σύστημα επίγνωσης της κατάστασης 360 μοιρών που παρέχει μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα του περιβάλλοντός του.

 Το Altay λειτουργεί από τετραμελές πλήρωμα και έχει μήκος 7,3 μέτρα, πλάτος 3,9 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν ένα βαριά οπλισμένο, καλά προστατευμένο άρμα μάχης ικανό να κινείται γρήγορα σε διάφορα εδάφη.

Ξεκίνησε από το 1996

Η ιστορία του άρματος Altay ξεκίνησε το 1996, όταν η ανάγκη για ένα νέο κύριο άρμα μάχης για τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις οδήγησε στην απόφαση ανάπτυξης και παραγωγής ενός τέτοιου άρματος μάχης στη χώρα.

Το 1999 η απόφαση αυτή συγκεκριμενοποιήθηκε σε συγκεκριμένο έργο.

Το 2000, μετά από αίτημα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την τοπική παραγωγή δεξαμενής ξένης προέλευσης. Οι ανταγωνιστικές εταιρείες εισάγουν άρματα μάχης στην Τουρκία για αυστηρές δοκιμές εδώ και δύο χρόνια.

 Το 2004, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, τρεις τουρκικές εταιρείες ίδρυσαν την BOF A.Ş για τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για την παραγωγή ενός πρωτότυπου άρματος μάχης στην Τουρκία.

Το έργο έκανε ένα σημαντικό βήμα το 2007 με την έναρξη του διαγωνισμού Φάσης Ι, για το σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτοτύπων αρμάτων μάχης Altay από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2017, τα πρωτότυπα του άρματος Altay ολοκλήρωσαν τις δοκιμές τους και παραδόθηκαν στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών.

Το 2018 ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός για τη Φάση ΙΙ του έργου αφιερωμένου στη σειριακή παραγωγή του τανκς Altay, τον οποίο κέρδισε η BMC.

Το 2023, η BMC παρέδωσε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για δοκιμές μαζικής παραγωγής το κύριο άρμα μάχης “Νέο Altay” – μια βελτιωμένη έκδοση με εκσυγχρονισμένα και τοπικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ομάδας ισχύος.

Ο Γκοργκούν ανέφερε επίσης μια πρόσφατη σημαντική δημόσια προμήθεια και υπαινίχθηκε για επερχόμενες εξαγορές.

Τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν επιλέξει τα προϊόντα τους και άφησε να εννοηθεί νέα επιτεύγματα στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και των τεθωρακισμένων οχημάτων.