Χάος με την Constellation! Ο φαύλος κύκλος αλλαγών έκανε το τελικό σκάφος βαρύ, αργό και πολύ ακριβόΟι Αμερικανοί παρήγγειλαν άλλες δύο φρεγάτες Constellation έναντι 1,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο θα είναι πιο αργές από όσο αρχικά σχεδίαζαν

Όσο οι Ιταλοί καθελκύουν την δέκατη και τελευταία φρεγάτα FREMM τους, οι Αμερικανοί ακόμη καθυστερούν το πρόγραμμα των φρεγατών Constellation (το οποίο βασίζεται στον σχεδιασμό των FREMM) με απανωτές σχεδιαστικές αλλαγές.

Δέκατη και Τελευταία FREMM για την Ρώμη
Η φρεγάτα Emilio Bianchi, η τελευταία της σειράς FREMM για το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, καθελκύστηκε στο ναυπηγείο της Fincantieri στην Ιταλία.

Η τελετή έλαβε χώρα στις 25 Μαΐου φέτος. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό της χώρας το έτος 2025. 

Το σκάφος που σχεδίασαν από κοινού Γάλλοι και Ιταλοί έχει μήκος 14 μέτρων, πλάτος περίπου 20 μέτρων και εκτόπισμα 6.700 τόνων με πλήρη φορτίο. Θα μπορεί να φτάνει ταχύτητα 27 κόμβων και να αποπλέει με μέγιστο πλήρωμα 200 στρατιωτικών. Θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα και πιο προηγμένα πολεμικά πλοία που ναυπηγεί σήμερα η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Τι Γίνεται με την Constellation των ΗΠΑ;
Οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν για τον σχεδιασμό FREMM, ωστόσο ήθελαν να τον υιοθετήσουν με κάποιες τροποποιήσεις έτσι ώστε ο τελικός σχηματισμός της πλατφόρμας να μπορούσε να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Η κλάση θα ονομαστεί Constellation εντός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

Πολλοί μήνες έχουν περάσει όμως και οι Αμερικανοί ειδικοί έχουν καταλήξει σε έναν φαύλο κύκλο ατελείωτων αλλαγών στον αρχικό σχεδιασμό της φρεγάτας, καθυστερώντας πολύ το πρόγραμμα.

Σύμφωνα όμως με νέο αμερικανικό δημοσίευμα, η καθυστέρηση στο πρόγραμμα της κλάσης Constellation δεν είναι η μόνη ανησυχία των Αμερικανών αυτήν την στιγμή. Οι αλλαγές που έγιναν στον αρχικό σχεδιασμό της φρεγάτας FREMM έκαναν την αμερικανική τροποποιημένη εκδοχή πολύ βαρύτερη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να πλέει με μειωμένη ταχύτητα. 

Οι αλλαγές που έκαναν οι Αμερικανοί έχουν και άλλες επιπλοκές στην λειτουργία του πλοίου, δημιουργώντας πολλούς πονοκεφάλους στο Πεντάγωνο. Εξ αρχής το αμερικανικό υπουργείο άμυνας ήθελε να χρησιμοποιήσει τον σχεδιασμό της FREMM για να γλιτώσει το πρόσθετο κόστος και χρόνο που θα απαιτούνταν για να σχεδιάσει μία ολοκαίνουργια φρεγάτα από το μηδέν. Όμως σήμερα φαίνεται πως όχι μόνο οι Αμερικανοί δεν γλίτωσαν αυτόν τον χρόνο, αλλά το τελικό πλοίο θα είναι βαρύτερο, μεγαλύτερο και πολύ πιο αργό από τα αντίστοιχα σκάφη των Ιταλών και των Γάλλων.

Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη πως όσες περισσότερες αλλαγές κάνουν οι Αμερικανοί στον σχεδιασμό της FREMM τόσο ακριβότερα θα τους στοιχίσει η ναυπήγηση των πλοίων. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό παρήγγειλε άλλες 2 Constellation την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικό κόστος 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, σήμερα 6 τέτοια πλοία βρίσκονται σε παραγγελία, με τα 2 να βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Η πρώτη μονάδα δεν θα παραδοθεί πριν το 2029, δηλαδή με 3 έτη καθυστέρησης από την αρχική ημερομηνία παράδοσης.


ΠΗΓΗ