Telegraph: Φτιάχνουν ειδικούς «χερσαίους διαδρόμους» για τις ΗΠΑ - Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα



Ειδικοί διάδρομοι του ΝΑΤΟ: Για πιθανή επίθεση από τη Μόσχα 

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει πολλαπλούς «χερσαίους διαδρόμους» για να σπεύσουν αμερικανικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα στις γραμμές του μετώπου σε περίπτωση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού χερσαίου πολέμου με τη Ρωσία, γράφει η Telegraph σε ένα σενάριο που εμπλέκει και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Telegraph οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποβιβάζονται σε ένα από τα πέντε λιμάνια και θα διοχετεύονται κατά μήκος προσχεδιασμένων διαδρομών εφοδιασμού για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση από τη Μόσχα, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Telegraph.

Αυτό έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από τους κορυφαίους ηγέτες της Συμμαχίας ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση με τη Ρωσία μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Οι υλικοτεχνικές διαδρομές έχουν καταστεί βασική προτεραιότητα από τότε που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προετοιμάσουν 300.000 στρατιώτες που θα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για την υπεράσπιση της συμμαχίας σε σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας πέρυσι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, τα αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε ολλανδικά λιμάνια πριν επιβιβαστούν σε τρένα που τα μεταφέρουν μέσω Γερμανίας και στη συνέχεια στην Πολωνία.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο ΝΑΤΟ, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μεταφέρονται στο λιμάνι του Ρότερνταμ πριν μεταφερθούν ανατολικά.

Αλλά γίνονται επίσης παρασκηνιακές διευθετήσεις για την επέκταση των διαδρομών σε άλλα λιμάνια, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χερσαία γραμμή επικοινωνίας δεν μπορεί να διακοπεί από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Jsec του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην Telegraph: «Η Ουκρανία υποφέρει πολύ από αυτές τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα συστήματα εφοδιασμού».

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
Εάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εισέρχονται από την Ολλανδία πληγούν από ρωσικούς βομβαρδισμούς ή καταστραφούν τα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, η συμμαχία θα επικεντρωθεί στα λιμάνια της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από τα ιταλικά λιμάνια, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω ξηράς μέσω Σλοβενίας, Κροατίας στην Ουγγαρία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Παρόμοια σχέδια υπάρχουν για τη μεταφορά δυνάμεων από τουρκικά και ελληνικά λιμάνια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας για να φθάσουν στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας.

Καταρτίζονται επίσης σχέδια για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω λιμανιών στα Βαλκάνια, καθώς και μέσω Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ελεύθεροι οι εθνικοί στρατοί
Σε αυτούς τους διαδρόμους, οι εθνικοί στρατοί δεν θα περιορίζονται από τους τοπικούς κανονισμούς και θα είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν αποστολές χωρίς κανονικούς περιορισμούς.

Προηγουμένως, η γαλλική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί ότι τα άρματα μάχης της έχουν παγιδευτεί στα ξένα σύνορα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ προσπαθούσαν να αναπτυχθούν στη Ρουμανία στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου για την άμυνα ενάντια σε μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο ρόλος της Jsec
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Jsec έχει πραγματοποιήσει ελέγχους για λογαριασμό του ΝΑΤΟ για να ανακαλύψει διάφορες διαδρομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση στρατευμάτων για την καταπολέμηση μιας ρωσικής εισβολής.

Λιμάνια στη βόρεια Ευρώπη, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και τα κράτη της Βαλτικής θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ο αντιστράτηγος Sollfrank δήλωσε: «Τα πάντα δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ανθεκτικότητα - ευρωστία, αποθέματα και πλεονάσματα».

Τι συμβαίνει με την αεράμυνα
Αλλά μετά τις προειδοποιήσεις ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει μόνο το 5% της απαραίτητης αεράμυνας για να καλύψει την ανατολική πλευρά του, ο διοικητής της Jsec ανησυχεί για τις δυνατότητες επιφανείας-αέρος για την υπεράσπιση των βασικών κόμβων εφοδιασμού του.

«Παρατηρώντας και αξιολογώντας τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε παρατηρήσει ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί στις βάσεις εφοδιασμού της Ουκρανίας», δήλωσε.«Αυτό πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι σαφές ότι οι τεράστιες βάσεις εφοδιασμού, όπως τις ξέρουμε από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεν είναι πλέον δυνατές, διότι θα δεχθούν επίθεση και θα καταστραφούν πολύ νωρίς σε μια κατάσταση σύγκρουσης».

«Όσον αφορά την αεράμυνα... Είναι πάντα σπάνια. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση στην οποία θα υφίσταται αρκετή αεράμυνα. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όπου εφαρμόζεται μια στρατιωτική αρχή:'Αν θέλεις να είσαι δυνατός παντού, δεν είσαι δυνατός πουθενά'».

newsbomb.gr/