Ποιος προμήθευσε το ΡΚΚ με αντιαεροπορικούς πυραύλους του καταρρίπτουν τα τουρκικά UAVs;Μια αχρονολόγητη εικόνα που κοινοποιήθηκε από ιρανικά μέσα ενημέρωσης στο X υποτίθεται ότι δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο 358 loitering (X)

Οι πύραυλοι νέας τεχνολογίας του PKK τροφοδοτούν την υποψία της Τουρκίας για τον ρόλο του Ιράν
Γράφει ο Levent Kemal  από την Κωνσταντινούπολη

Η Τεχεράνη θεωρείται ύποπτη ότι προμήθευσε πυραύλους εδάφους-αέρος σε κουρδική ένοπλη ομάδα, επιτρέποντάς της να καταρρίψει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) μπορεί να χρησιμοποίησε ιρανικά οπλικά συστήματα για να καταρρίψει τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν περιφερειακές πηγές, υποδηλώνοντας την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας που έχει κηρύξει εκτός νόμου η Τουρκία.

Στις 27 Μαΐου, το PKK, το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984 για την παραχώρηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στους Κούρδους, κυκλοφόρησε πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν την κατάρριψη ενός τουρκικού οπλισμένου drone, που προσδιορίζεται ως Aksungur.

Αυτός ο ισχυρισμός ακολουθεί έναν παρόμοιο ισχυρισμό που διατυπώθηκε τον Μάρτιο, όταν το PKK υπέδειξε ότι είχε αποκτήσει τεχνολογία ικανή να στοχεύει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες άμυνας που ανέλυσαν το τελευταίο βίντεο του PKK, οι οποίοι μίλησαν στο Middle East Eye υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν ότι είναι πολύ πιθανό το τουρκικό drone να καταρρίφθηκε από τον ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος 358, γνωστό και ως drone «καμικάζι».

Δύο ειδικοί παρατήρησαν ότι το 358 είναι ένα σχετικά αργό πυρομαχικό, γι’ αυτό μπορεί να μην είναι ορατό στα ραντάρ λόγω της έλλειψης κινητήρα πυραύλων.

“Πετά πολύ αργά και, επειδή δεν είναι πυραυλοκίνητο και αν αστοχήσει, προσπαθεί να γυρίσει και να χτυπήσει ξανά τον στόχο”, είπε ένας ειδικός στο MEE.

Παρέχεται από το Ιράν, συναρμολογείται στο Ιράκ
Ιρακινή πηγή προσκείμενη στο PKK, με την οποία επικοινώνησε η MEE, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν προμήθευσε το σύστημα 358 τμηματικά, το οποίο στη συνέχεια συναρμολόγησε το PKK. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την πηγή, συνεχίζεται εδώ και περίπου δύο χρόνια, με κάποια συγκέντρωση να γίνεται νότια της Σουλεϊμανίγια.

Όταν το MEE πλησίασε πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Δύο ειδικοί τόνισαν ότι το PKK θα χρειαζόταν ένα σύστημα ραντάρ ή παρόμοια τεχνολογία για να χειριστεί τον περιπλανώμενο πύραυλο, δεδομένου ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν συχνά σε μεγάλα ύψη. Πρότειναν ότι, εκτός από το Ιράν, η μόνη άλλη οντότητα που μπορεί να παρέχει τέτοιες πληροφορίες τοποθεσίας για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί από το Ιράν. Το PKK μπορεί να έχει δημιουργήσει μια τεχνική ομάδα για να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία”, είπε ένας τρίτος εμπειρογνώμονας.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα ότι το Ιράν δεν συνεργάστηκε με την Άγκυρα στον αγώνα του ενάντια στο PKK, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρακολουθεί τις κινήσεις της ομάδας και να ενημερώσει την Τεχεράνη.

«Δυστυχώς, οι Ιρανοί φίλοι μας δεν αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες του PKK με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς», είπε ο Γκιουλέρ.

«Λέμε, “Κοίτα, αδερφέ, το PKK είναι εδώ, σε εκείνο το σπίτι, αυτή είναι η διεύθυνση όπου μένουν” και μετά από λίγο έρχεται η απάντηση, “Κύριε, ερευνήσαμε αυτήν τη διεύθυνση, δεν υπάρχει τέτοια διεύθυνση”. Φυσικά αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Το Ιράν αρνείται ότι έκλεισε τα μάτια στις κινήσεις και τις δραστηριότητες του PKK. Τα Όρη Κανδήλι, μέρος των οποίων βρίσκεται στο εσωτερικό του Ιράν, χρησιμεύουν ως το κύριο προπύργιο του PKK στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του PKK έχουν επιζήσει από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές καταφεύγοντας στην ιρανική πλευρά.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας, μιλώντας ανώνυμα στο MEE, ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν ενισχύει ολοένα και περισσότερο τους δεσμούς του με το PKK εναντίον της Τουρκίας και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ.

«Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του Ιράκ και του PKK, μαζί με τις ιρακινές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι πέρα ​​από τις τακτικές δεσμεύσεις», είπε μια πηγή ασφαλείας, αναφερόμενη σε ένα από τα κύρια πολιτικά μπλοκ στην KRG.

Μια άλλη τουρκική πηγή, εξοικειωμένη με το θέμα, είπε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες κινήσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του στο Ιράκ, υποπτευόμενη ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή ως απάντηση στις προσπάθειες προσέγγισης και συνεργασίας της Τουρκίας με το Ιράκ.

Πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από περιφερειακούς συμμάχους
Ο πύραυλος 358 είναι ένα αγαπημένο πυρομαχικό μεταξύ των πληρεξουσίων και των συμμάχων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στα τέλη του 2019, από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν πύραυλοι τύπου 358 σε ιρανικό φορτίο που ήταν καθ’ οδόν προς την Υεμένη. Μια δεύτερη αποστολή αναχαιτίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Ιράν, το οποίο έχει πραγματοποιήσει παρατεταμένες επιθέσεις φθοράς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, έχει επίσης στείλει πυραύλους τύπου 358 στους πληρεξουσίους του στη χώρα. Οι ιρακινές πολιτοφυλακές παρουσίασαν αυτά τα πυρομαχικά το 2021.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper που δρούσαν στην περιοχή για να αποτρέψουν επιθέσεις των Χούτι στην Υεμένη στο Ισραήλ και στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα καταρρίφθηκαν με ιρανικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-αέρος από τους Χούτι.

Ο πύραυλος 358 βρίσκεται επίσης στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και έχει χρησιμοποιηθεί κατά του Ισραήλ σε διασυνοριακές εχθροπραξίες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι διάφορα ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είχαν στοχοποιηθεί με τον πύραυλο 358.

Ο τρίτος αμυντικός εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η διάδοση προηγμένων συστημάτων όπως ο πύραυλος τύπου 358 θα μπορούσε σύντομα να απειλήσει την εναέρια κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων και των επιχειρήσεων εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, σε όλα τα κράτη της περιοχής.

Πηγή: middleeasteye.net