Η Ιταλία παραγγέλνει 24 νέα αεροσκάφη Eurofighter- τι προγραμματίζει



Η Ιταλία σχεδιάζει να ανανεώσει τον στόλο της πολεμικής αεροπορίας της, δεδομένου του απαραίτητου παροπλισμού των γηρασμένων αεροσκαφών Eurofighter και Tornado σε μια περίοδο αυξημένων αμυντικών δαπανών από τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, η Ιταλία θα δαπανήσει κάτι λιγότερο από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 11 χρόνια σε 24 νέα αεροσκάφη Eurofighter, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

Τα δικινητήρια υπερηχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από γερμανική, βρετανική, ιταλική και ισπανική κοινοπραξία που εκπροσωπείται από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo.

Καθώς η παραγγελία θα γίνει από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, ο Λεονάρντο θα οριστεί ως κύριος ανάδοχος.

Εκπρόσωπος της ελεγχόμενης από το ιταλικό κράτος ομάδας αεροδιαστημικής και άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.

Τον Ιούνιο, ανώτερος αξιωματούχος της εταιρείας είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο σύντομα.

«Το πρόγραμμα… θα έχει πολυετή αναπτυξιακή περίοδο περίπου 2024-2034… για συνολικό ποσό 7.477,3 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει χρηματοδότηση για 690 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω συμφωνιών που θα καθοριστούν στο μέλλον.

Η Ιταλία θα αντικαταστήσει 26 μαχητικά αεροσκάφη από το 2028 και η σύμβαση θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για το αεροσκάφος και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Αυγούστου να εκδώσουν γνωμοδότηση για το πρόγραμμα εξαγορών -που παρουσίασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ιταλική κυβέρνηση- ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αγοράσει άλλα 20 αεροσκάφη Eurofighter. Η Πολεμική Αεροπορία του Βερολίνου λειτουργεί σήμερα 138 από αυτά.

Η παραγγελία θα επιτρέψει στην Ιταλία να μεταβεί μεταξύ του Eurofighter και του νέου Global Combat Air Programme, στο οποίο η Ρώμη συνεισφέρει μαζί με τη Βρετανία και την Ιαπωνία, για την ανάπτυξη ενός νέου προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους που αναμένεται να πετά μέχρι το 2035.