Ουκρανική νεοσύστατη εταιρεία θα κατασκευάσει drones στη Γερμανία σε συμφωνία 100 εκατομμυρίων ευρώ



Μια ουκρανική νεοσύστατη εταιρεία στον τομέα της άμυνας υπέγραψε συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή δεκάδων χιλιάδων drones στη Γερμανία, η πρώτη τέτοια συνεργασία στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το Κίεβο για την υποστήριξη της ανάπτυξης των εταιρειών του στον αμυντικό κλάδο.

Η εταιρεία Frontline, η οποία ιδρύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα συνεργαστεί με τον βαυαρικό κατασκευαστή drones παρακολούθησης Quantum Systems για την παραγωγή drones σε ένα νέο εργοστάσιο στη νότια Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Συνεργασία Ουκρανίας-Γερμανίας για επέκταση της παραγωγής drones

Η συνεργασία στοχεύει στον συνδυασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας και της εμπειρίας της Frontline σε εμπόλεμες ζώνες με τις αυτοματοποιημένες δυνατότητες κατασκευής της Quantum. Η Frontline ελπίζει επίσης να επωφεληθεί από τις διασυνδέσεις της Quantum με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το έργο είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Build with Ukraine», η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής των ουκρανικών εταιρειών στον αμυντικό κλάδο.

Ο Ολεξάντρ Καμίσιν, σύμβουλος του Ζελένσκι για στρατηγικές βιομηχανίες, δήλωσε στους Financial Times ότι ελπίζει ότι αυτή η κοινοπραξία θα είναι η πρώτη σε μια σειρά 10 παρόμοιων έργων που θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη το επόμενο έτος.

Τα πρώτα drones θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από την Ουκρανία

Οι Frontline και Quantum σχεδιάζουν να παράγουν περίπου 10.000 drones τον επόμενο χρόνο σε ένα νέο εργοστάσιο, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τα drones που αρχικά θα κατασκευαστούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από την Ουκρανία.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία φέτος έγινε ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν την υποστήριξή τους.

Επί του παρόντος, η Frontline παράγει μερικές εκατοντάδες drones το μήνα, αλλά στοχεύει να φτάσει σε μαζική παραγωγή σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα κινεζικής κατασκευής drones, τα οποία έχουν γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο μάχης για τον ουκρανικό στρατό.

Μετά την παραγωγή των πρώτων 10.000 drones, οι δύο εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν τα πλεονάζοντα drones που δεν θα χρειάζεται το Κίεβο σε άλλους δυτικούς στρατούς.

Ο Matthias Lehna, διευθυντής της Quantum, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση της νέας κοινοπραξίας, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σχετικά με την πιθανότητα προμήθειας του από κοινού αναπτυγμένου προϊόντος.